Elazığ, Eğitime Hazır

Tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de ilk ve orta dereceli okullarda ilk ders zili çaldı. 137 bin öğrenci ve 10 bini aşkın öğretmen 2023- 2024 eğitim ve öğretim yılına başlamanın heyecanını yaşarken Elazığ'da sendikal anlamda eğitim dünyasının en fazla üyelerine sahip iki başkanı Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi ile Türk Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Fatih Murat Taşkın, yeni dönem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ, Eğitime Hazır
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hakimiyet Gazetesi Muhabiri Tamer Ören'e önemli açıklamalarda bulunan Bahşi ve Taşkın, yeni dönemle ilgili düşüncelerini siz değerli okuyucularımıza aktardı.

BAHŞİ: “İLİMİZ HER BAKIMDAN EĞİTİM ÖĞRETİME HAZIR DURUMDA”

Elazığ’ın okul binaları ve insan kaynakları açısından  hazır durumda olduğunu ifade eden Eğitim Bir Sen 1 No’lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, “Yıkılan bu okulların yerine çağımızın ihtiyaçlarına karşılık verecek daha modern ve daha güvenli 31 okul yapılarak hizmete açılmıştır. Şuan itibariyle yapımı devam eden 36 okulda çalışmalar büyük oranda tamamlanmış, 38 okulda güçlendirme, tadilat, bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirilmiştir” dedi.

TAM GÜN EĞİTİM İÇİN DERSLİK SAYIMIZ YETERLİ Mİ?

Tam gün eğitim için derslik sayıları hakkında da açıklamalarda bulunan Bahşi,“İlimizde toplam 5960 derslikte eğitim öğretim faaliyetleri başladı.  Tam gün eğitim yapan eğitim kurumlarımızda derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının altındadır. 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı sonunda bütün binalar tamamlanacak olup derslik başına düşen öğrenci sayısı OECD ortalamasının da altında bir rakama kavuşacaktır” dedi.

“BEKLEYEN YA DA GÖREVLENDİRİLMEYEN ÖĞRETMEN YOK”

Elazığ’da öğretmen ihtiyacı olan okulların öğretmen ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eden İbrahim Bahşi:”İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullar açılmadan öğretmen ihtiyacı olan okullarımızın öğretmen ihtiyaçları karşılanmıştır. İlimizde il emrinde olanlar da dahil bekleyen veya görevlendirilmeyen öğretmen bulunmamaktadır.”dedi.

Elazığ, Eğitime Hazır

TÜM EĞİTİM PAYDAŞLARI OLARAK ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMALIYIZ

Öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir kariyer sisteminin getirilmesinin en önemli beklentileri olduğunu ifade eden İbrahim Bahşi: “Öğretmenlik meslek kanununun  yeniden ele alınması ve öğretmenlerimizin beklentilerini karşılayacak bir kariyer sisteminin getirilmesi en önemli beklentimizdir.  Fiziki alt yapı anlamında ilimizde çalışmaların çoğu bitmek üzeredir. Bundan sonra ki süreçte eğitim kalitesinin artırılması, başarının yükseltilmesi konusunda tüm eğitim paydaşları olarak elimizi taşın altına koymalı, ilimiz için çaba sarf etmeliyiz.  Okullarımızda bu yıl TYP kapsamında 450 temizlik görevlisinin verilmesi sevindirici ancak; bunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması ve okullara verilen bütçenin iyileştirilmesi gerekmektedir.”dedi.

“EĞİTİM YÖNETİCİLİĞİ, PROFESYONEL BİR MESLEK OLARAK YAPILANDIRILMALI”

Öğretmen alımlarında, yönetici görevlendirmelerinde mülakat uygulaması yerine daha adil, hakkaniyetli, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre istihdamın toplum vicdanında karşılığı olan KPSS veya EKYS puan üstünlüğüne göre istihdam geri getirilmelidir diyen Bahşi,“Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının son bularak Türkiye 100 yılına yakışır bir öğretmen atamasının yapılmasını beklemekteyiz. Öğretmen alımlarında, yönetici görevlendirmelerinde mülakat uygulaması yerine daha adil, hakkaniyetli, ehliyet ve liyakat ölçülerine göre istihdamın toplum vicdanında karşılığı olan KPSS veya EKYS puan üstünlüğüne göre istihdamı geri getirilmelidir. Eğitim yöneticiliği profesyonel bir meslek olarak yapılandırılmalıdır.  Eğitimcilere şiddete karşı yasal bir düzenleme getirmelidir. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından son zamanlarda yapılan çalışma, proje ve gelişmeleri görüyoruz. Bu olumlu adımların atılmasına, anlamlı ve faydalı projelerin uygulanmasına ve desteklenmesine, çözüm odaklı yaklaşımlara devam edilmelidir.”dedi.

TAŞKIN:“ ŞEHİR PLANLAMASI ADINA BAZI BÖLGELERE ÖNEM VERİLMELİ VE EKSİKLİKLER GİDERİLMELİDİR”

Türk Eğitim Sen Elazığ Şube Başkanı Fatih Murat Taşkın ise yeni dönem ile ilgili yaptığı açıklamada,“ İlimizde yapımı devam eden 36 okul inşaatı bulunmaktadır. Özellikle Elazığ depreminden sonra bir süre aksayan bu sürecin hızlandığını ve neredeyse sona erdiğini görmek üzereyiz. Emek veren ve gayret gösteren tüm yöneticilerimizi kutluyorum. Tam gün uygulamasına geçilmesi adına özellikle ortaokul ve lise konusunda bazı yerleşim yerlerinin ivedi biçimde okul ihtiyacı bulunmaktadır. Sınıf mevcutlarının 50 öğrenciye yaklaştığı okullarımız vardır. Şehir planlaması adına bu bölgelere önem verilmeli ve eksiklikler giderilmelidir.”dedi.

TAŞKIN:“ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İLE İLGİLİ EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ”

Elazığ’da şuan öğretmen açığının olmadığını ifade eden Taşkın,“ Bugün itibariyle Elazığ’da bariz bir öğretmen ihtiyacı bulunmuyor. Bu noktada son yıllarda yapılan öğretmen atamaları özellikle kırsalda bulunan ihtiyaçları gidermeye yetmiştir. Bu noktada başta milli eğitim müdürümüz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Öncelikle uzun zamandan beri eğitim camiasının beklediği Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili eksikliklerin en kısa sürede giderilerek öğretmenlerimizin hak ettiği ekonomik ve özlük haklarının en kısa sürede teslim edilmesini istiyoruz. Eğitim ile ilgili atılacak adımlarda öğretmenlerin düşüncelerinin önemsenmesini ve atılacak adımların bu önerilere göre şekillenmesini bekliyoruz. Ek ders ücretleri konusunda gerekli adımların hızlı bir şekilde atılarak ek ders katsayılarının en az iki katına çıkarılması talebimizin gerçeklemesini bekliyoruz.”dedi.

“AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Özellikle ortaöğretim yönetmenliğinin değiştirilerek sınıf tekrarının geri getirilmesi, derslere cep telefonu ile girilmemesi, velilerin okullara randevu sistemi ile gidebilmesi önemli gelişmelerdir diyen Taşkın,“Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi bekleyen birçok yeni durum ve uygulama ile karşılaşacağımız bir yıl olacağının bilinmesini istiyorum. Özellikle ortaöğretim yönetmenliğinin değiştirilerek sınıf tekrarının geri getirilmesi, derslere cep telefonu ile girilmemesi, velilerimizin okullara randevu sistemi ile gidebilmesi önemli gelişmelerdir. Umarım geçmiş hatalarımızdan ders alarak geleceğimizi teslim edeceğimiz gençlerimizi ve çocuklarımızı bir düzen içerisinde yetiştirmeye gayret ederiz. Bu konuda ailelere çok önemli görevler düşüyor. Çocuklarının eğitimi için okul ve öğretmen ile işbirliği içinde olmalı ve onları bekleyen zorlukları hep birlikte aşmaya çalışmalıdırlar. Bu noktada işini en iyi biçimde yapmaya çalışan cefakâr öğretmenlerimize de kolaylıklar dilerim. Her konuda ve daima onların sorunlarını çözmek adına elimizden gelen gayreti göstereceğimizi bilmelerini istiyorum. Son olarak cumhuriyetimizin 100. yılını yaşadığımız bu yılda ülkemizin yarını olacak gençlerimizi ve çocuklarımızı yetiştirecek öğretmenlerimize ve ailelerimize kolaylıklar diliyorum.”dedi.