Elazığ'daki Bu Uygulama Türkiye'de Bir İlk

Elazığ'da birçok okulun yenilenmiş olarak depreme dayanıklı hale getirildiğini, Okul Tabanlı İzleme Sisteminin ülkemizde sadece Elazığ'da uygulandığını ifade eden Eğitim Bir-Sen Elazığ Bir No'lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, eş durumu tayinlerinin kolaylaştırılması gerektiğini dile getirdi.

Elazığ'daki Bu Uygulama Türkiye'de Bir İlk

Eğitim Bir-Sen Elazığ Bir No’lu Şube Başkanı İbrahim Bahşi, Elazığ’da uygulanan OTİS sistemi ve eğitim konuları hakkında  önemli açıklamalarda bulundu. 

ELAZIĞ’DA BÜTÜN OKULLARIMIZ FİZİKİ OLARAK HAZIR 

Elazığ’da birçok okulun yenilenmiş olarak depreme dayanıklı hale getirildiğini ifade eden Bahşi “2024- 2025 eğitim öğretim yılı yeni yapılan okullarla birlikte Elazığ’da bitmemiş okul kalmamış olacak.   Yenilenen okulların yanı sıra Çayda Çıra ve Ataşehir Mahalle’lerinde artan nüfusa oranla yeni okullar yapıldı. Örneğin; Çayçaçıra Mahallesi’ndeki 100. Yıl Ortaokulu ikinci dönem eğitim öğretime başlayacak. Birçok özelliğiyle örnek bir okul ilimize kazandırıldı.  Yağmur suları ile okul bahçesinin sulanması ve okulun çeşitli su ihtiyaçlarının karşılanması için bir sistem oluşturulmuş.  Bunun gibi modern okullarda çocuklarımız eğitim ve öğretim hayatlarına devam edecekler. Çalışmalar bitti. Biz artık ilimizde okullarımız ile ilgili fiziki bina şartlarını konuşmak istemiyoruz. İşin özüne dönmek istiyoruz. Yapılan çalışmalar takdire şayandır.” dedi.

Elazığ'daki Bu Uygulama Türkiye'de Bir İlk

OTİS, TÜRKİYE’DE BİR İLK 

İlimizde eğitimin kalitesinin artırılması için sürekli okul yöneticileri ve öğretmenler ile seminerler düzenlendiğini   ifade eden Bahşi,“  Bu anlamda OTİS dediğimiz Okul Tabanlı İzleme Sistemi hayata geçirildi. Bu proje ülkemizde sadece Elazığ’da uygulanıyor. Bu projede her okul 12 başlık altında yaptığı çalışmalar takip ediliyor. Bu anlamda okulların sadece fiziki şartları, akademik başarıları değil öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerine katkı sunmak, öğrencileri; bilimsel, sosyal, sportif, kültürel etkinliklere yönlendirmek bu etkinliklere katılım oranlarını artırmak hedefleniyor. Yine öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, değerler eğitimi, velilerin okula katkısı ve öğrencileri doğru mesleklere yönlendirmek hedefleri OTİS ile amaçlanıyor. İlimize özel bir proje olduğu için başta İl Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere biz eğitimciler bu programı çok önemsiyoruz. Bu proje ilimiz eğitimine önemli bir katkı sunacaktır.” 

ÖZLEDİĞİMİZ ÖĞRENCİ PROFİLİNE YENİDEN KAVUŞTUK 

Kütüphanesiz okul kalmasın projesi kapsamında 10 okul için 2 milyon TL DAP projesi kapsamında hibe kazandırıldığının altını çizen Bahşi “ Bu anlamda çok güzel çalışmalar var. Okullar arasında münazara yarışmaları düzenleniyor. Geçmişte özlem duyduğumuz öğrencinin şiir yazması,  münazaraya katılması özgüveniyle topluluk karşısında konuşabilmesi öğrencilerin bu tür yönlerinin faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Bu projeler daha da artırıldı. İlimizde bu çalışmalar çok güzel bir şekilde yapılıyor” dedi. 

EŞ DURUMUNDAN TAYİNLER KOLAYLAŞTIRILMALI 

Bahşi, “İl merkezinde norm fazlası olması sebebiyle ilçelerde görev yapan aile bütünlüğünü sağlayamadığımız arkadaşlarımız var. Görev yaptığı bölgede lojman olmayan arkadaşlarımız il merkezine uzak belde ve köylere günlük olarak gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Performans düşmesine maddi açıdan zorlanmaya neden oluyor. Eğitim camiası olarak özellikle öğretmenlik meslek kanunun değişmesi için yeni maddeler bekliyoruz. Özellikle mevcut kanunda uzman ve başöğretmenlik başvuru sürelerinin düşürülmesini 5 yılını dolduran arkadaşımızın sınavsız bir şekilde uzman olmasını 10. yılda da başöğretmen olmasını talep ediyoruz. MEB kabul etti bunun yasal zeminde kanunun bu maddesinin değişmesi gerekiyor.” 

Elazığ'daki Bu Uygulama Türkiye'de Bir İlk

İL İÇİNDE SIRALI TAYİN BEKLİYORUZ 

Sendika olarak adil bir şekilde sıra tayini getirilmesini beklediklerini dile getiren Bahşi: “İlçe, belde ve köylerde görev yapan öğretmenlerin şuanki sistemde şehir merkezine gelmesi imkansız hale geldi. Burada şöyle bir adaletsizlik var. Mayıs ayında tayin istedikleri için bütün normlar dolu olduğu için bu öğretmen arkadaşlar 20 yılda köyde çalışsalar da tayin isteyemiyor. Çünkü boş yer bulamıyor. Ama yeni göreve başlayan bir arkadaşımız temmuz ayında normlar boşalınca şehir merkezinde başlayabiliyor. Biz buna çözüm olarak sıra tayininin işletilmesini istiyoruz. Bu kanunda bir hüküm olarak geçmesini artık öğretmenlerin her hangi bir adaletsizliğe uğramadan yılda 3-4 defa Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında sıramatik çalıştırılarak bunun işletilmesini istiyoruz. Öğretmenlerin puanlarına göre adil bir şekilde şehir merkezlerine gelmelerini talep ediyoruz. Bu konuda MEB bir çalışma yaptı. Meclis gündemine getirecekler. Atama ve yer değişikliği kanununun öğretmenlerin haksızlığa uğramadan aile bütünlüğünü sağlayacak şekilde uygulanmasını talep ediyoruz.” dedi.