Elazığ'da Yerinde Dönüşüm Yapılabilir mi? İnş. Müh. Fatih Tavuş Yanıtladı

Elazığ'da yıkılan ağır hasarlı bina sahiplerinin yerinde dönüşüm ile ilgili merak ettiklerini işin uzmanına sorduk.

Elazığ'da Yerinde Dönüşüm Yapılabilir mi? İnş. Müh. Fatih Tavuş Yanıtladı

İnşaat maliyetlerinin sürekli artması, inşaatta çalışacak kalifiye elemanların bulunamaması ve sürekli artan enflasyon gibi daha birçok sebepten dolayı  Elazığ’da inşaat sektöründe ciddi bir daralma gözlenirken sektörün önemli temsilcilerinden 2 T İnşaat ortaklarından İnşaat Mühendisi  Fatih Tavuş inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da Yerinde Dönüşüm Yapılabilir Mİ? İnş. Müh. Fatih Tavuş Yanıtladı

"YERİNDE DÖNÜŞÜM ZOR"

Tavuş “Kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşümde Elazığ genelinde bir hareketlilik var. Özellikle ağır hasarlı binaların yıkılmasına hız verildi. Kentsel dönüşümün uygulanabilmesi için düzenleme oldu. Bitişik nizama geçildi.  Elazığ Belediyesi kendi üzerine düşen görevi yaptı. Vatandaş boyunda ise maliyetlerin yükselişi insanları bayağı zorluyor.  Müteahhidin kâr marjının düşüşü ve bu belirsizlik ortamında önünü görememesi işi yokuşa sürüyor. Vatandaşlara belirli bir noktadan sonra fiyat vermemiz imkansız hale geliyor. Piyasaların öncelikle durulması gerekiyor. Daha sonra vatandaşların yerinde dönüşüm için maddi olarak bir altyapısını oluşması lazım. Çok katlı binada oturup kat sayısı düşen vatandaşlarımız var. Onların kendi içinde anlaşması da sorun olacak. Hem ekonomi hem de vatandaş boyutunda düşündüğümüzde Elazığ’da yerinde dönüşümün uygulanabilirliği çok az olacak” dedi.

"500 BİN TL KREDİYİ HENÜZ ALAN OLMADI"

Yerinde dönüşüm için hane başına 500 bin TL faizsiz kredi verileceğini hatırlatan Tavuş “ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın öyle bir açıklaması var. Ama henüz o krediyi alan olmadı. Bu konuda vatandaşta beklenti içinde 500 bin lira bugünkü şartlarda da olsa az bir para değil. Ama görünen şuan için o kredi sadece kağıt üzerinde uygulanan bir şey yok” diye konuştu.

"EN BÜYÜK SORUNUMUZ  SÜREKLİ ARTAN ENFLASYON"

2021 yılından itibaren sürekli olarak enflasyonun artığına dikkat çeken Tavuş “ Sektör olarak en büyük sıkıntımız maliyet artışı ve öngürememezlik. Satış yapıldığı zaman o günkü şartlarda mantıklı gibi görünebiliyor ama birkaç ay sonra çok sıkıntılı bir duruma da düşülebiliyor.  Piyasada keyfi olarak artışta var. Örneğin; çimento sektöründe son  altı ay içerisinde % 80 artış yaşanmasına ne sebep oldu? Enerjide, ÖTV’de, yakıtta ya da herhangi bir vergide bu kadar artış yaşanmadı. Mazotta yaşanan artış da çimentoya yüzde 80 artışa neden olacak bir faktör değil. En azından ben öyle biliyorum” diye aktardı.

"KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ"

Deprem bölgesi içinde olmamız ve en fazla zarar gören illere yakın olmamız nedeniyle birçok usta ya da kalfa daha iyi yevmiye aldıkları için oralara gitti. İşi yaptıracağımız eleman bulmakta çok zorlanıyoruz.  Hiç hesaba katmadığımız işçilik  ücretleri artık çok ciddi maliyetler olarak karşımıza çıkmaya başladı” diye belirtti.

 

Elazığ'da Yerinde Dönüşüm Yapılabilir Mİ? İnş. Müh. Fatih Tavuş Yanıtladı

"KREDİLER ÖDENEBİLİR DEĞİL"

Kredi faiz oranlarının  çok yükseldiğine vurgu yapan Tavuş “ Bu ortamda hiçbir vatandaşın kredi çekebileceğini sanmıyorum.  Şuan 10 yıllığına 1 milyon kredi çekseniz geri ödemesi yaklaşık 3 buçuk milyon lira olduğu için insanların böyle bir maliyetin altına girebileceklerini sanmıyorum. 

"SEKTÖRDE CİDDİ DARALMA VAR"

Piyasadaki durgunluğun önemli sebeplerinden birinin krediler olduğunu dile getiren Tavuş “ Hükümet devlet bankaları aracılığıyla inşaatlara özel krediler verebilirse piyasalar yeniden hareketlenebilir.  Özellikle son 2 aydır çok büyük bir durgunluk var. Maliyet artışı, malzeme fiyat öngörememezliği ve işçilik sektörü tamamıyla etkiledi.  İster istemez piyasanın  daralmasına neden oldu. 2024 yılında bu daralmanın daha da fazla olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.