Elazığ'da Yatırım Teşvik Belgelerinin Süresi 3 Yıl Uzatıldı

Deprem felaketinin etkili olduğu ve Elazığ'ında aralarında bulunduğu 11 ilde yatırım teşvik belgelerinin süresi 3 yıl uzatıldı. Bölgede kredi ödeme güçlüğü çeken yatırımların destek süreçleri de istisnai olarak devam edecek.

Elazığ'da Yatırım Teşvik Belgelerinin Süresi 3 Yıl Uzatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deprem felaketinin etkili olduğu ve Elazığ’ında aralarında bulunduğu 11 ilde yatırım teşvik belgelerinin süresi kendiliğinden 3 yıl uzatıldı. Bölgede kredi ödeme güçlüğü çeken yatırımların destek süreçleri de istisnai olarak devam edecek. 

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, 6923 sayılı ve 09 Mart 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca yayımlandı. 

DEPREM BÖLGESİNDE TEŞVİK BEGLESİ SÜRELERİ 3 YIL UZATILDI

Karara eklenen 16’ncı Geçici Madde ile deprem felaketinin etkili olduğu Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ve Sivas’ın Gürün ilçesinde 06 Şubat 2023 tarihinden önce başvurusu yapılmış olan ve bu tarihte devam etmekte olan yatırımların teşvik belgelerinin süresi, ayrıca talep etmeye gerek olmaksızın 3 yıl süreyle uzatılmış sayılacak. Bu durumdaki yatırımlar talep etmeleri halinde ilave 2 yıllık süre uzatımı da alabilecekler. 

GERİ ÖDENEMEYEN KREDİLER FAİZ DESTEĞİNİ SONLANDIRMAYACAK

Bu iller ve ilçedeki yatırımlar için düzenlenen teşvik belgeleri ile aynı iller ve ilçede 31 Aralık 2024 tarihine kadar yapılacak başvurular için düzenlenecek yatırım teşvik belgeleri kapsamında kullanılan kredilerde ve leasing sözleşmelerinde; geri ödeme yükümlülüklerinin Mart 2023 dönemi vadesinden Mart 2025 dönemi vadesine kadar (bu dönem vadeleri dahil) yerine getirilememesi durumunda, faiz veya kar payı desteği ödemeleri açısından geri ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmediği yönünde işlem yapılmayacak. Bu kapsamdaki geri ödemeler ödeme tarihlerinden sonra yapılırsa vadesinde ödenmiş gibi kabul edilecek ve destek ödemesi yapılacak. Ayrıca söz konusu iller ve ilçedeki yatırımlarla ilgili yeniden finansman kredileri ilave bir kredi olarak değerlendirilmeyecek. 

SANTRALLER ARAZİ TAHSİSİ ALAMAYACAK

Karar uyarınca elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımlara, yatırımlara devlet yardımı ve yatırım teşvik belgesi uygulamaları kapsamında yatırım yeri tahsisi yapılmayacak. 

LİSANSSIZ TESİSLERDE TAMAMLAMA VİZESİ

Ayrıca geçici kabul belgesi sureti ile mali müşavir raporunun Bakanlığa sunulmasıyla; bölgesel teşvikten yararlanan lisanssız GES ve lisanssız RES’lerin tamamlama vizesi yapılmış sayılacak.