Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de hayata gözlerini yumarak ebediyete intikal etti.

Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

Mustafa Kemal Atatürk’ün 85’inci seneyi devriyesinde Elazığ’da bulunan vatandaşlar şehir merkezinde bulunan çiçekçilere adeta akın etti. Vatandaşların Atatürk çiçeğine göstermiş olduğu ilgi satışların patlamasına neden oldu.

Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

"ELAZIĞLILAR ATATÜRK’E OLAN SEVGİSİNİ VE BAĞLILIĞINI HER DÖNEMDE GÖSTEREN BİR ŞEHİR"

Vatandaşların yoğun ilgisinden memnun olan çiçekçi Emrullah Bey: “Kasım ayına girdiğimizden beri Atatürk Çiçeği Elazığ’da büyük ilgi görüyor, adeta şehrin gözdesi konumunda. Bu özel günde satışlarımız da ciddi anlamda arttı. Bu durum bizi maddi olarak mutlu etse de konunun önemini düşündüğümüzde Elazığ’da Atatürk’ün bu denli sevilmesi ve sayılması, adının geçtiği her şeyin yok satması dünyanın en güzel şeyi” ifadelerine yer verdi.

Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

Ana vatanının Meksika ve Orta Amerika olduğu söylenen bu bitkinin ülkemizde neden Atatürk çiçeği olarak adlandırıldığını merak edenlere detaylar…

Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

"Atatürk çiçeği" adı bir süs bitkisi olarak Türkiye'de tanınması ve yetiştirilmesine önayak olan Mustafa Kemal Atatürk'ten gelir. Yetiştirilmesi sırasında görev alan bitki bilimcilerden gelen öneri üzerine bitkiye bu isim takılmıştır. 8 Temmuz 1935 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nin birinci sayfasındaki tek sütunluk "Atatürk çiçeği" üst ve "Amerika'da yeni sarı bir çiçeğe Büyük Önderimizin adı verildi" alt başlıklı, Şikago kaynaklı özel haberde "Geçenlerde Vanderbild Üniversitesi profesörlerinden Kırklend laboratuvarında muhtelif operasyonlar neticesinde sarışın renkte yeni bir çiçek elde etmeye muvaffak oldu.

Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

Profesör bu yeni çiçeğe isim ararken Kayseri’de Amerikan Kollejini ziyareti esnasında Atatürk’ü gören diğer bir profesör yeni elde edilen çiçeğe "Gazi Atatürk" adının verilmesini teklif etti. Bu teklif memnuniyetle kabul edildi ve tescil edilmek üzere bu isim nebatat dairesine gönderildi..." denilmektedir.

Elazığ'da Vatandaşlardan Günün Anlamına Talep

BAKIM ÖNERİLERİ

Saksı değiştirme her yıl Nisan ayında yapılır. Gübreleme, Haziran-Ekim ayları arası haftada bir kez 1-2 g/l kompoze olarak verilir. Atatürk çiçeğini ilkbahar aylarından itibaren düzenli olarak gübrelemek gerekir. Bu bitki, her iki ya da üç haftada bir kez, yarı yarıya seyreltilmiş bir ev bitkisi gübresi ile beslenebilir. Çiçeklenme döneminde ise bitkiyi gübreden uzak tutmakta fayda vardır. Bitki, hazirandan eylüle değin sürgün verme esnasında ılık su ile bolca sulanmalı, sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Çiçeklenme süresince (Aralık-Ocak ayları) verilen su miktarı azaltılmalıdır. Çiçekli halde iken bitkiye çok su verilirse yapraklarının döküldüğü görülür. Dinlenme dönemi olan ocak ortasında nisan ortasına kadar ise çok az su verilmeli veya toprağı tümüyle tutulmalıdır. Yaşlı bitkiler çiçeklenmesi bittikten sonra Nisan ayında topraktan itibaren 10–15 cm kalacak şekilde kesilerek budanmalıdır.