Elazığ'da TOKİ'den Ev Alan Depremzedeleri Enflasyon Vurdu: Taksitler 7 Bin 500 TL'ye Kadar Çıktı

Elazığ'da 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Karşıyaka Mahallesine yapılan TOKİ konutlarının taksitleri TÜFE ve TEFE oranı nedeniyle 7 bin 500 TL'ye kadar yükseldi. Halk taksitleri ödeyememekten şikayetçi.

Elazığ'da TOKİ'den Ev Alan Depremzedeleri Enflasyon Vurdu: Taksitler 7 Bin 500 TL'ye Kadar Çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de meydana gelen depremde 41 kişi öldü, 1466 kişi yaralandı. Karşıyaka mahallesinde TOKİ tarafından 471 konut yapıldı. 18 yıl vadeyle verilen konutların taksitleri 1200 TL'den 7 bin 500 TL'ye kadar yükseldi. Depremzedeler ise artan taksitleri ödeyememekten şikayetçi.

Konutların dar gelirli yurttaşlar için yapıldığını ancak taksitlere yüklü miktarda zam yapıldığını belirten Karşıyaka Mahallesi muhtarı Ruhi Demirbaş da şunları söyledi:

'200 BİN TL BORÇ 1 MİLYON TL'YE ÇIKTI'

"Zaten doğalgazı yatıramıyorlar, elektriği yatıramıyorlar. 200 bin TL'ye aldıkları ev şu an olmuş 1 milyon TL. Taksitleri ödedikleri halde borç 1 milyon TL olmuş. Bu evi de verse üzerine 10 kat verse yine bundan kurtulamayacak. Bir çözüm bulmaları lazım. Engellilere, garibanlara verdiniz nasıl ödeyecek bu vatandaş? Zaten asgari ücretle çalışıyorlar. 1200 TL'ye girenlerin taksidi 5 bin TL, 7 bin 500 TL olmuş. 500 TL aidatı var, 2 bin TL yakıtı geliyor .İyilik değil, kötülük yaptılar. Çadır, konteyner bunlardan iyi. En azından vatandaşın borcu yoktu”
MURAT KURUM'A: 'HANİ TEFE TÜFE KALKACAKTI'

"Bunu Cumhurbaşkanımız bilmiyor mu? Dar gelirli ailelere TEFE-TÜFE nedir? diyen muhtar Demirbaş, şöyle devam etti:

"Ben burada Bakan Murat Kurum’u yakaladığım zaman dedi ki ‘Elazığ’da TEFE-TÜFE kalkacak.' Gitti televizyonda açıklama da yaptı. Diğer bakanımız geldiği zaman ‘Sayın Bakanım TEFE-TÜFE kalkacaktı’ dediğimiz zaman ‘Tabii ki kalkacak Murat Kurum’un sözü benim sözüm’ dedi. Hani ne senin sözün, ne onun sözü, yine devam ediyor. Yine bankadan borç, icra geliyor vatandaşlara; ‘evleri boşaltın’ diyorlar. Burada büyük bir haksızlık var. Arıyorsun TOKİ’nin başkanlarına ulaşamıyorsun. Herkes kendi başına orada bir devlet olmuş. Cumhurbaşkanımız diyor ki ‘muhtarı üzen beni de üzer’. Hani? Bizi üzmüyorlar bizi eziyorlar."

'BU TAKSİTLERİN ALTINDAN KALKAMAYIZ'

360 bin TL'ye aldığı evin 1 milyon TL olduğunu ve taksitlerinin ise 4 bin TL'den 7 bin TL'ye çıktığını belirten Mehmet Gezerer, artan taksitler nedeniyle yaşadığı zorluğu şu sözlerle anlattı:
“Yaklaşık 40 senedir Karşıyaka Mahallesinde oturuyorum. 2020 depremi sonrasında mahallemizde kentsel dönüşüm kapsamında TOKİ tarafından konutlar yapıldı. Benim evim eskiydi, yeni yapılan konutlardan taksitle ev aldım. 360 bin TL’ye girdiğim ev bir sene sonra 1 milyon TL oldu. Bu evi aldım ilk zamanlarda taksit olarak her ay 4 bin TL ödüyordum. Sonrasında 5 bin, 6 bin ve en sonda ise TEFE-TÜFE farkından dolayı şu anda yaklaşık 7 bin 500 TL taksit ödüyorum. Bu zamlarından altından ölünceye kadar çıkamam. Devlet büyüklerimizden rica ediyorum TEFE-TÜFE farkını bize yansıtmasınlar. Şu anda işsizim bu ayın taksidini bir arkadaştan borç alarak ödedim. 18 yıl boyunca taksit ödeyeceğim ama bu TEFE-TÜFE farkı olması durumunda biz bu taksitlerin altından kalkamayız”