Elazığ'da Teknolojiye Kafa Tutuyorlar!

Elazığ'da geleneksel mutfakların vazgeçilmez unsurlarından olan alet teknolojik gelişmelere direniyor.

Elazığ'da Teknolojiye Kafa Tutuyorlar!

Bir zamanlar her evin mutfağında eksik olmayan elekler şimdilerde sadece bazı köy evlerinde bulunurken büyüklerinden hatıra olarak kalanlar ise evlerinde dekoratif süs eşyası olarak kullanıyor.

Elazığ'da Teknolojiye Kafa Tutuyorlar!

DUT VARSA SATIŞ ÇOK; YOKSA O YIL SATIŞ YOK

Elazığ’da ahşap ev aletleri satışı yapan esnaf Harun Karabacak “Bu aydan itibaren elek satışlarımız dut kurusu işiyle uğraşanlar için veriyoruz.  Dut potansiyeli Elazığ’da son yıllarda bir hayli fazlalaştı. Dut ne kadar çok olursa satışlarımız o yıl bir hali artıyor. Az olursa satışlarımız düşüyor. Teknolojik aletler yerine geleneksel yöntemleri kullanarak el ile eleme yapanlara İki çeşit elek satıyoruz. İlki eski usul deriden yapılanlar diğeri ise telden yapılıyor. İkisinin de alıcısı ayrı oluyor. Fiyatı deri olan önceden biraz daha pahalıydı. Maliyetler arttı şu an tel eleği de aynı fiyattan 250 liradan satıyoruz. Dutun bol olduğu sezonlarda 750 bin adet arasında satış yapıyoruz” dedi.

Elazığ'da Teknolojiye Kafa Tutuyorlar!

UN ELEĞİ SATIŞLARI ÇOK DÜŞTÜ

Geçmişte un eleklerinin birçok evde bulunduğunu hatırlatan Karabacak şu an şehirde neredeyse evinde ekmek yapan kalmadı. Köylere gönderiyoruz. Dağ köyleri özellikle hala çok kullanıyor. Un eleği Elazığ’dan çok Tunceli’ye perakende ve toptan satışımız daha fazla oluyor. Geçmişte baba evinde kullanmış olanlar evlerine dekoratif süs eşyası olarak alanlarda az da olsa var” ifadelerini kullandı.