Elazığ'da Son 2 Usta Kaldı: Bir Devri Başlatan Bakır Şimdilerde Unutuluyor

Ustalık gerektiren geleneksel mesleklerden bir tanesi de bakır kap kacak üzerinden gerçekleştirilen kalaycılıktır. Binlerce yıl önce yerleşik yaşama geçen insan yaklaşık 12 bin yıl civarı doğada bulduğu bakır külçelerini  kullanmaya  başlamış  ve zamanla  biçim  verdiği bu  bakır  külçelerini  ısıyla beraber şekillendirmiş, bu  da  insanlık  tarihindeki  önemli  devirlerden biri  olup madenciliğin gelişmesini sağlamıştır.  Özellikle  mutfak  içinde kullanılan  bakır  kapların  hızlıca oksitlenmemesi,  böylelikle de zehirlenmelere sebep olmaması adına bakır kaplar kalaylanmaya başlanmıştır.

Elazığ'da Son 2 Usta Kaldı: Bir Devri Başlatan Bakır Şimdilerde Unutuluyor

Elazığ’ımızın son kalan kalaycı ustası Alaaddin amcamız Harput Kalaycısı adını verdiği dükkanının kapısını Elazığ Hakimiyet’e açtı.

Elazığ’ın geride kalan son iki kalaycı ustalarından biri olan Alaaddin Usta:

"Ben 40 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Dedemden babama sonrada bana kalan bir meslek, yıllardır bu işin içerisindeyim, benim bu mesleği bırakacak bir çocuğum ya da yetiştirebildiğim bir çırağım yok. Maalesef rağbet gören bir iş olmadığı için benden sonra devam edemeyecek. Şuan birçok model tencere ve tava çıkmış olsa da insanların belirli bir kısmı buraya ürünlerini kalaylamak için geliyor.

Elazığ'da Son 2 Usta Kaldı: Bir Devri Başlatan Bakır Şimdilerde Unutuluyor

YOĞURT VE YEMEKLER DAHA LEZZETLİ OLUYOR

Bakır tencerelerde ve kazanlarda yapılan yoğurt ya da yemekler daha lezzetli ve daha sağlıklı oluyor. Özellikle yoğurt için kullanılan tencerelerde yoğurt adeta kalıp alıyor. Tencereyi ters çevirseniz yoğurt çıkmaz çünkü o kadar sağlıklı, bakır kovalar özellikle ev hanımların en çok tercih ettiği ürünler oluyor.

Elazığ'da Son 2 Usta Kaldı: Bir Devri Başlatan Bakır Şimdilerde Unutuluyor

BAKIR ÜRÜNLER YILDA 2 KEZ KALAYLATILMALI

Evinde yoğurt mayalayan bayanların ilk tercih ettiği bir ürün. Bakır ürünleri kullanan vatandaşların yıl içerisin de muhakkak bir ya da iki defa kalaylatması gerekiyor. Bu işlem maliyet olarak da çok düşük, kişi gelip burada cüzi bir ödeme yaparak kazanını ya da tenceresini kalaylatabilir. Bu durum, hem ürünün ömrünü uzatıyor hem de ürün daha sağlıklı hale gelmiş oluyor.

Elazığ'da Son 2 Usta Kaldı: Bir Devri Başlatan Bakır Şimdilerde Unutuluyor

BAKIRIN GIDASI KALAYDIR

ok eski dönemlerde köylere seyyar kalaycılar gider köy halkının malzemelerini kalaylardı, şimdi baktığımız zaman artık bu da pek mümkün değil. Bakırın gıdası kalaydır bu da dikkat edilmesi gereken bir unsur haline geliyor. Vatandaşlarımız artık plastik kaplara yöneldi plastikleştik bile denilebilir. 

Biz her ne kadar vatandaşlarımıza teflon ve alüminyum ürünler kullanmayın sağlığa zararlı diye belirtsek de insanımız bu yanlışın devamını getiriyor. Ben bir kalaycı olarak bunca hastalığın kullanılan çelik, teflon, alüminyum gibi ürünlerden çoğaldığını düşünüyorum” diyerek düşüncelerini bizimle paylaştı.