Elazığ'da Satışlar Durdu Fiyatlar Düştü

Elazığ'da yatırım aracı olarak kullanılmaktan vazgeçilince satışlar durma noktasına geldi.

Elazığ'da Satışlar Durdu Fiyatlar Düştü

2018 yılında başlayan çip krizi sıfır araç üretimini ciddi ölçüde azaltmış ve sektörü durma noktasına getirmişti. Bu durum ise ikinci el araç piyasasında büyük yükselişe neden olmuştu. Öyle ki bundan faydalanmak isteyen fırsatçılar ilan sitelerinde sıfır araçtan daha pahalı araçlarını satışa çıkarmaya başladı. 2023’te kriz çözülüp üretim ve tedarik normale dönünce ikinci eldeki balon olarak tabir edilen fiyatların aşağıya çekilmesiyle fırsatçılar ve günü birlik galericiyim diye gezinen kişiler birer birer ortadan kayboldu.

Öz-Ay Plaza’dan Özkan Aydın ikinci el piyasasındaki son durumu ve 2024 yılından beklentilerine yönelik gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da Satışlar Durdu Fiyatlar Düştü

Aydın “ikinci el piyasası durma noktasına geldi. En önemli sebebi faizlerin yüksek olmasından dolayı insanların araç almayı bırakıp daha fazla kazanç için parasını faize yatırıyor. Bu da ikinci el piyasasına direkt olumsuz etki yaptı. Piyasanın yeniden canlanması için faizlerin düşmesi gerekiyor. Şu an galerici esnafları olarak galerinde her kesime hitap edecek aracın var ve müşterilerine birçok farklı seçenek sunma şansın varsa  ve araç için piyasasına göre uygun fiyatta tutarsan az da olsa satış yapabiliyorsun. Yoksa satış şu anda çok zor gibi gözüküyor. Bir başka piyasayı etkilen önemli faktör ise sıfır araç ulaşmanın çok kolay olması yine satışların azalmasına neden oldu.

GERÇEK GALERİCİ AYAKTA KALDI, DİĞERLERİ PİYASADAN SİLİNDİ

Satışların durmasının tek avantajının gerçek galericilerin piyasada belirginleştirdiğini kaydeden Aydın “araçtan biraz anlayan işçi, memur ya da serbest meslek çalışanı kayıtsız bir şekilde vergi ödemeden araç alım satımı yapıyordu. Piyasa durgunlaşınca onlar ortadan kalktı. Bu da gerçek galericiyi ön plana çıkardı” diye kaydetti.

Elazığ'da Satışlar Durdu Fiyatlar Düştü

PİYASADAKİ DURGUNLUK 2025’e KADAR SÜRER

İkinci el araçta piyasalardaki durgunluğun devam etmesini beklediğini vurgulayan Aydın “ Araç fiyatlarındaki düşüş devam ediyor.  İkinci eldeki arz talep meselesi doğru orantılı bir şekilde her zaman eder. Bu duraklama ve daralmanın 2024 yılı boyunca devam eden edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.