Elazığ'da Saçın mı Var Derdin Var!

 Elazığ Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da Saçın mı Var Derdin Var!

Elazığ Kuaförler ve Berberler Odası Başkanı Nizamettin Türkoğlu, 3 yıldır tarife yenilemediklerini gelişen koşullar nedeniyle esnafın bu şartları kaldıracak gücü kalmadığını belirterek önümüzdeki hafta yeni bir tarife çıkaracaklarını ifade etti.

Türkoğlu “3 yıl önce tarife aldık.  Esnaflarımızın işlerini yürütebilmesi dükkanlarını çevirebilmesi için fiyatları hafiften yükseltmeye çalışıyorlar.  2020 depreminden önce ara sokaklarda yıllık 300-400 lira kira verilen yerlerde şuan aylık kiraları 4- 5 bin lira olmaya başladı. Mülk sahipleri kira fiyatlarını yükseltince bu da ister istemez esnafımıza yansıdı.  Bundan üç yıl önce aldığımız şampuan, jilet, boyun bandı, ağda gibi birçok ürün çok cüzi miktarlarda satılırken bugün en düşük malzememiz 400- 500 liradan başlıyor. Bugün iki koltuklu kadın ya da erkek kuaförünün dükkan giderleri, Bağ-Kur faturalar derken aylık en az masrafı 20 bin liradan başlıyor.  Bunu karşılayabilmesi için günlük bin 500- 2 bin lira  ciro yapacak ki bu masrafları karşılayıp ayakta durabilip  geçimini sağlayabilsin. Bizde esnafımızı vatandaşa, vatandaşımızı esnafımıza ezdirmeden ortak bir nokta bulacağız. Bugün Elazığ’da 100 liraya da tıraş yapan var 300 liraya da var. Burada tercih vatandaşın   sadece bu Elazığ’da değil Türkiye’de de var olan serbest piyasa koşullarından kaynaklanıyor.  Örneğin tarifemiz 100 liraysa cilt bakımı, yüz maskesi gibi farklı hizmetler verdiği için fiyat yükselebilir.  Önümüzdeki hafta yeni bir tarife çıkaracağız.  Her iki tarafı memnun edecek ortak bir karar İnşallah vereceğiz” diye konuştu.

Elazığ'da Saçın mı Var Derdin Var!

DEVLET PİYASAYA EL ATMALI

Malzeme fiyatlarının her hafta güncellendiğini ve bu da kuaför esnafını zorda bıraktığını dile getiren Türkoğlu “ Bunun önüne biz geçemeyiz. Geçebilecek kurum bakanlık ya da buradaki temsilcisi Ticaret İl Müdürlüğü’dür.  Bugün aldığınız ürünü 1 hafta sonra bazen 3 gün sonra aynı fiyata alamıyorsunuz. Bugün önüne devlet büyüklerimizin geçmesine gerekiyor. Artık çok çok yüksek olan fiyatlara birilerinin dur demesi gerekiyor.  Esnaf odalarının ya da esnafın bunları denetleyecek ne yetkisi ne de gücü yoktur. İnşallah bunun önüne geçebilirler. Ama şuan ki ortamda geçilecekmiş gibi durmuyor” diye aktardı.

Elazığ'da Saçın mı Var Derdin Var!

EN UCUZ HİZMETİ BİZ VERİYORUZ

 Serbest piyasa koşullarından dolayı ürün fiyatlarına sürekli zam geldiğini belirten kuaför esnaflarından Ercan Deniz “ Devletimizin buna bir el atması gerekiyor.  Yapabileceğimiz en alt limitte tıraş yapıyoruz. Şuan 130 liraya saç – sakal tıraşı yapıyoruz. Buna rağmen vatandaşlarımıza pahalı geliyor. Hayat koşulları ortada onlara da bir şey diyemiyorum.  Bizim ödemelerimiz her geçen daha da artıyor. Malzemelerimize her hafta neredeyse zam geliyor. Bu konuyu devletimizin takip etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bağ-Kur primlerinin 4 bin TL’den 7 bin liraya yükseldiğinin altını çizen Deniz “ Benimle birlikte işyerimde 3 çalışan daha var. Her sabah işyerini açmamla en az 600 lira giderim var. İş yap ya da yapma o para gidecek.  Çalışanların yemeği, çayı, işyerinin elektriği   derken bu gider mutlaka çıkıyor.  Bütün bu olumsuzluklara rağmen en ucuz hizmeti biz veriyoruz. Bugün bir dürüm yemek yeseniz 130 liradan başlıyor. İki paket sigara olmuş 120 lira bu söylediklerim günlük verilen paralar bizim aldığımız para ise neredeyse bir aylık. Vatandaş ayda bir ya da iki defa gidiyor. Biz en az harcama yapılan kalemiz” diyerek sözlerini tamamladı.