ELAZIĞ'DA MODEL UYDU TAKIMI, BİRİNCİLİKLE DÖNMEK İSTİYOR

Ahmet Çöteli/Elazığ'da Fırat Üniversitesi bünyesinde çalışan UVCSAT Model Uydu Takımı, Türksat tarafından düzenlenen model uydu yarışmasında derece almak için çalışmalarını sürdürüyor. İlk 25 takım arasına girip finale kalan takım, adını ilk 3'e yazdırıp ödülle dönmek istiyor.

ELAZIĞ'DA MODEL UYDU TAKIMI, BİRİNCİLİKLE DÖNMEK İSTİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türksat tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Model Uydu yarışması için Fırat Üniversitesi bünyesinde çalışan UVCSAT Model Uydu Takımı, çalışmalarını sürdürüyor. Takım 8 aylık yarışma süreci sonucunda sunulan raporlardan alınan puana göre 150 takım arasından ilk 25 içerisine girerek finale katılmaya hak kazandı. Ankara'da yapılacak yarış ve Aksaray'da düzenlenecek test uçuşunun ardından yarışma sonuçları belirlenip ilk 3'e giren takımlar Gaziantep'te düzenlenen Teknofest'te ödülünü alacak. Geçen sene yarışmada 3. olan takımın hedefi bu yıl 1. olarak Elazığ'a dönmek.

Takım kaptanı Mustafa Palta, 8 aydır çalıştıklarını ve takım danışmanı ile birlikte 5 kişilik bir ekiplerinin olduğu belirterek şunları söyledi, "Türksat'ın bizlere bildirdiği bir kılavuz var. Bu kılavuz içerisinde biz yarışmada neler yapıp yapamayacağımızı öğreniyoruz. Kılavuzda geçen istenenlere göre yarışma gidişatı değişiyor. Biz yarışmaya geçen yıl da katılmıştık, bu yıl 3. kez katılıyoruz. Geçen yıl Türkiye üçüncüsü olmuştuk, bu yıl inşallah daha iyi bir derece yapmayı hedefliyoruz. Geçen yılki görevimizde aktif bir iniş sistemimiz yoktu ama bu yıl göreve getirildi. Bu yılki en büyük zorluklardan birisi buydu. Bunun yanı sıra video aktarım bilgisi ve dosya aktarımı gibi görevler de getirildi. Bu görevleri yerine getirmek için yeni bir sistem çalışması ve konfigürasyonlar yaptık. Geçen yıldan tecrübelerimizi tabii ki kullandık ama tüm çalışmalarımız geçen yıldan bağımsız oldu. Bu yıl bizim için sıfırdan hazırlandığımız bir yarışma gibi oldu. Aslında burada gezegen yüzeyine inen bir aracın modellemesini gösteriyoruz"dedi.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi ve takımın akademik danışmanı olan Doçent Doktor İlyas Somunkıran, takıma 3 yıldır akademik danışmanlık yaptığını belirterek, "3 yıldır yarışmaya katılıyoruz. Bu üçüncü katılışımız. İlk katıldığımızda 14. olmuştuk, sonraki yılda üçüncülüğümüz vardı. Bu yıl daha iyi bir derece almak için hazırlıklarımızı yaptık. İnşallah iyi bir derece ile ilimize ve üniversitemize geri döneriz" dedi.