Elazığ'da Geçmeyen Grip Neyin Habercisi?

Hastanelerde solunum yolu kaynaklı hastalıkların tedavisi için uzun kuyruklar oluşuyor. Geçmeyen grip neyin habercisi? Geçmeyen grip için ne yapmalı?

Elazığ'da Geçmeyen Grip Neyin Habercisi?

Bunlar gibi soruların cevapları ve geçmeyen grip hakkında Opr. Dr. Mücahit Yıldız gazetemize açıklamalarda bulundu.

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

Opr. Dr. Mücahit Yıldız, ”Grip virüsü öksürük, hapşırık gibi enfekte bir kişinin solunum yolu damlacıkları ile temas edilmesi yoluyla bulaşır. Her yıl toplumda görülen influenza virüsü tipleri değişiklik gösterir. Bu nedenle grip virüsüne karşı uzun süreli bir bağışıklık gelişmez. Bir başka ifadeyle insanlar her yıl grip virüsü ile tekrar enfekte olabilir.

Grip virüsü ile enfekte olan kişilerde ilk günlerde burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı (nezle) benzeri semptomlar görülebilir. Bu durum çoğu zaman grip ve soğuk algınlığının karıştırılmasına neden olur. Ancak soğuk algınlığı semptomları daha hafif olabilirken grip semptomları genellikle daha şiddetlidir. Başlıca grip belirtileri şu şekildedir

Kas ve eklemler, baş ve boğaz başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı,

Burunda akıntı veya tıkanıklık,

Rahatsız edici kuru öksürük

Ani başlayan yüksek ateş,

Solunum güçlüğü

Yukarıda sayılanların yanı sıra bazı durumlarda ishal, mide bulantısı, kusma gibi semptomlar da görülebilir” dedi.

Elazığ'da Geçmeyen Grip Neyin Habercisi?

NEZLE VE GRİP İKİ FARKLI RAHATSIZLIK DEĞİL Mİ?

Mücahit Yıldız, ”Evet ,soğuk algınlığı ve nezle aynı şey ama grip farklı bir hastalık.Biz soğuk algınlığına grip diyoruz oysa grip çok ağır geçebilir.

Soğuk algınlığında parasetemol içeren ağrı kesiciler işe yarıyor tabi ki doktor kontrolünde. Grip virüsünde komplikasyona yok açmaması için antibiyotiğe başlanabilir.

Soğuk algınlığında ağrı kesici, boğaz spreyi ve pastili işe yarıyor. Burun spreyi, öksürük şurubu veriyoruz. Birkaç gün dinlenmek bol sıvı tüketmek ve uyku düzenine dikkat etmek gerekiyor.3-4 gün içerisinde hastalık hafifletilmelidir. Burunda akıntı devam ediyorsa sinüzit olabilir doktorla iletişim halinde olunmalıdır.

Soğuk algınlığında hafif boğaz ağrısı, gözlerde sulanma, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, hapşırma, aksırma, kırgınlık hali vardır. Ama yüksek ateş, öksürük, eklem ağrıları, kas ağrıları ve halsizlik varsa bu grip oluyor.

Grip tedavisinde başlıca kullanılan ilaçlar antiviral ilaçlar ve aşılardır. Grip virüsü her yıl antijenik değişime uğrar. Bu nedenle grip aşıları her yıl bir önceki yıl en sık görülen grip virüslerine göre üretilir. Aşı eylül-kasım ayları arasında uygulanır. Aşılama sayesinde hastalığın ağır geçmesi ve komplikasyonlar önlenir.

Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir. Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir. Kış mevsiminde öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak faydalıdır.

Aşı yaptırmak korunmada birinci sırada etkilidir. Sağlıklı günler diliyorum” dedi.