Elazığ'da Durgunluk Dönemi: Satan Çok Alan Yok

Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı İhsan Babürhan, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada gayrimenkul sektörünün bir durgunluk dönemi yaşadığını söyledi.

Elazığ'da Durgunluk Dönemi: Satan Çok Alan Yok

Fiyatlarda yaşanan artış, faiz oranlarının zirveye ulaşması ve ekonomideki sıkıntılı süreç en çok da gayrimenkul sektörünü etkiledi. Bu kapsam da Ticaret Bakanlığı tarafından bazı önlemler hayata geçirildi. Özellikle 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle uygulanan Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan tebliğle internet ortamındaki gayrimenkul ilanlarının takibe alınması sonrası sahte, mükerrer ve piyasayı yükseltmek için girilen ilanların önüne geçileceği ve vergi kaybının azaltılacağı vergiye uyum düzeyinin ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele etkinliğinin artırılmasına hizmet etmek amacıyla hayata geçirilen düzenleme kapsamında ilan sitelerinde yer alan taşınır ve taşınmazlara ait bilgilerin 1 aylık Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecek olması durumu piyasalara olumlu bir şekilde yansırken Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı İhsan Babürhan, son durumu Hakimiyet okuyucuları için özetledi.

Elazığ'da Durgunluk Dönemi 'Satan Çok Alan Yok'

ÇIKAN GİB YASASI İLE BİRLİKTE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE DÜZELME OLDU

Artık herkesin istediği gibi ilan portallarına giriş yapamayacağını ifade eden İhsan Babürhan, “Devletin aldığı tedbirler özellikle 1 Kasım itibariyle fahiş fiyat artışlarına rastgele insanların ilan girememe, ilan girebilmesi için birinci derecede veya kurumsal firmalar aracılığıyla giriş yapabilmesi fiyatları ister istemez etkiledi. Örnek verecek olursan bir kişi herhangi bir emlak ofisi ya da herhangi bir ev olmadan hayali olmayan evi o bölgede bin liralık evi bir buçuk milyona girebiliyor. Bunu gören başka bir vatandaşta bu ev bir buçuk ise benim ev bundan daha iyi bu durumda benim evimin değeri iki milyon diyerekten böyle bir piyasa artışı gerçekleşiyor. Bu yeni yasa ile beraber 1 Kasım’daki artık ilan portallarına herkes giriş yapamıyor. İlan portallarında genel düzenleme yeni yasa ile beraber artık herkes ilan atamadığı için ilan portallarındaki düzenleme ile beraber piyasa biraz daha düzelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

FAİZLERİN YÜKSEK OLMASI NEDENİYLE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK VAR

Emlak ve Gayrimenkul Uzmanı İhsan Babürhan: “Faizlerin yüksek olması nedeniyle insanların artık faizle yüksek krediyle ev alamaması nedeniyle piyasada bir durgunluk yaşandı. Maliyetlerin yükselmesiyle beraber de artık insanlar ev alamadığı için piyasa durgunlaştı. Bu durgunlukla beraberde piyasa ister istemez kışın satışların durması, yavaşlamasıyla beraber yüzde on yüzde yirmi bir gerileme oldu. Öngörümüz kış ayı ile şu anki süreçte bir gerileme var. Önümüzdeki aylarda bahar ve yaz aylarıyla beraber artışların tekrar olacağını ön görüyorum. Kış ayı şu anda alımların olmadığı kredilerin olmadığı buna benzer düzenlemelerin gelmesi ile bir fırsat konumuna geldi. Maliyetler her geçen gün artıyor insanlarda şu anda alım gücü yok. Banklar kredi veremediği için insanlarda da yeteri miktarda bir nakit olmadığı için alım olmamasından dolayı fiyatlarda bir gerileme oldu” dedi.

Elazığ'da Durgunluk Dönemi 'Satan Çok Alan Yok'

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ TAKASA DÖNDÜ

Son günlerde gayrimenkul sektöründe nakit sorunu nedeniyle alışverişlerin takas usulüyle yapıldığına dikkat çeken Babürhan: “Özellikle nakit değil de şu an ticaretin durumu da değişti. Artık durum takasa döndü. İnsanlar nakit para çıkaramadığı için takas usulüne gitmeye başladı. Tarlam var arabam var bunları vereyim geri kalan ödemeyi nakit vereyim gibi bir ticaret dönüyor. Önümüzdeki 2-3 ay seçimlere kadar olan süre zarfında ticarette takas ve yüzde on yüzde yirmi gerilemeyi konut, gayrimenkul sektöründe de göreceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“EN FAZLA ARTIŞ YAŞANAN İL ELAZIĞ”

Özellikle kira artış konusunda en fazla artış yaşanan ilin Elazığ olduğuna dikkat çeken Babürhan: “İstatistiğe dayanarak söyleyebilirim ki Türkiye genelinde 81 il içerisinde kira artış oranın  en yüksek olduğu İllerden biri  Elazığ. Çevremizde yaşanan deprem ile aldığımız göç ve bizim daha önce yaşadığımız depremden kaynaklı elimizde olan bir TOKİ stokumuz vardı. Büyük hasarlarla atlatmadık ama daha önceki hasardan kaynaklı TOKİ’ler yapılmıştı. Buraya bir göç olunca kiralar da artışlar oldu. Ardından bir de enflasyon olayı olunca bizde kira artışları Türkiye’nin en yüksek kira durumuna geldi” ifadelerini kullandı.

Elazığ'da Durgunluk Dönemi 'Satan Çok Alan Yok'

MALİYETLER YÜKSEK KIŞ AYININ VERDİĞİ DURGUNLUĞU YAŞIYORUZ

İhsan Babürhan son olarak: “Kış ayı ile yavaş yavaş artık insanlar memleketlerine gitmeye başladı. Yerli yerine oturmaya başlayınca Kış ayı ile kiralarda bir düşüş olmaya başladı. Eskiden ilana koyduğumuz bir kiralık daireyi aynı dakikalar içerisinde aynı saat içinde hızlı bir şekilde verebiliyorduk. Bu süre zarfı artık iki veya üç ayı buldu. Artık kiralanmıyor. Yüksek kiralı evler uzun süre ilanda kalıyor. Kira fiyatında da bir düşüş gerçekleşti. Bunu satılık daire üzerinde de değerlendirecek olursam Elazığ’da da genelde aynı problemi yaşadık. Yeni gayrimenkul stoğu yapılmıyor. Yeni yapılmadığı içinde olanlar satılmıyor şu anda. Elde olan evlerde satılmıyor. İnsanlar artık 20 yıl boyunca krediye alıştığı için olmayan para ile ev aldı. Şu anki süreçte de krediler yüksek faiz oranları yüksek olduğu için bankalarda kredi alınmıyor. İnsanların maaşları yetmiyor. Bu defa satış yapamadığı için orada yüzde on yüzde yirmi gerileme yaşıyoruz. Şu anki süreç kış ayı itibariyle yaşayacağız. Önümüzdeki aylarda yaz ayı ile tekrar artışların olacağını ön görüyorum. Çünkü maliyetler yüksek. Kış aylarında satış olmadığında kaynaklı maliyetler yüksekte olsa insanlar para girişi olsun diye biraz daha fiyatları düşürüyor” dedi.