Elazığ'da Diyaliz Hastalarının Yol Çilesi

Elazığ'da ilçe ve köylerde yaşayan böbrek hastalarının diyaliz tedavisi çileye dönmüş durumda. Hastalardan servis ücreti olarak 40 lira ücret talep edilmesi ve servislere tıka basa doldurulması tepki çekmeye devam ediyor.

Elazığ'da Diyaliz Hastalarının Yol Çilesi

Elazığ’da böbrek rahatsızlığı nedeniyle diyaliz tedavisi görmesi gereken ve ilçe, belde veya köylerde yaşadığı için servis kullanması gereken hastalardan 40 lira ücret alınması tepkiyle karşılandı. Aynı zamanda zaten hasta olan bu insanların servislere tıka basa doldurulduğu ve yolculukların çileye dönüştüğü de iddialar arasında

TASARRUF TEDBİRLERİ HASTA VE DAR GELİRLİLERE Mİ UYGULANIYOR

Hastalardan 40 liralık ücret talebi akıllara tasarruf tedbirlerini getiriyor. Daha önce ücretsiz olan bu servislerin hasta ve dar gelirlilerin zaten ay sonunu zor getirdiği günümüzde ayrı bir yüke dönüşmüş durumda. Diyaliz hastaları bu sorunun çözümü için tüm kurumlara başvuru yapsalar da çözüm bulamadıklarından ve tasarruf tedbirlerinin yalnızca kendilerine uygulandığından yakınıyor.

Elazığ'da Diyaliz Hastalarının Yol Çilesi

HEM ÜCRET HEM YOL ÇİLESİ

Köylerde yaşayan vatandaşların ücret yanında bir de yolculuk çilesi var. Hastalar servislere tıka basa doldurulduklarını zaten uzun ve zahmetli olan bu yolları bünyelerinin kaldırmadığını bu sorunlara acil olarak çözüm üretilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

“ÜCRETSİZ SERVİS HİZMETİ İSTİYORUZ”

Gazetemize açıklama yapan böbrek hastası olan Yetkin Emre isimli vatandaş ise yaşadıkları sıkıntı şu cümlelerle özetliyor: “Yaklaşık bir yıldır diyaliz hastasıyım benim gibi birçok diyaliz hastalarının çektikleri sıkıntıları dile getirmek istiyorum. Elazığ Valiliği’ne, Keban Kaymakamlığı’na ve İl sağlık Müdürlüğü’ne dilekçeler verdim. Aldığım cevap ise, benzin, mazot, gaz fiyatlarının artışından dolayı araç tahsili yapamayacaklarını belirttiler. Ben ve benim gibi birçok diyaliz hastası vatandaşlar ya ilçelerde ve köylerde ikamet etmekteyiz. Çoğumuzun gelir seviyesi düşük olduğundan devletimizden bizleri merkezdeki Diyaliz merkezine ücretsiz bir şekilde getirmeleri istiyoruz.”

Elazığ'da Diyaliz Hastalarının Yol Çilesi

“MÜCADELEME DEVAM EDECEĞİM”

Yetkin Emre, açıklamasını: “SSK’da bir dizi temaslarda bulunduk. Görüşmem sırası aldığım cevap diyaliz seans başı devletimizin 40 TL bütçe koyduğunu bu miktarın yetersiz olduğunu söyledim. Elazığ böbrek Hastalıkları Dayanışma Derneği Başkanımız Sayın Filiz Özer hanımefendi de istişare konuşmamızda bir çok kuruma ve sağlık bakanlığına verdiği dilekçelerden cevap verilmediğini söyledi. Keban ilçe kaymakamlığına verdiğim dilekçemin akıbetini öğrenmek için telefonla aradım, kaymakamlık ilçe sosyal yardımlaşma müdürüne gönderdiğini söyledi. Sosyal yardımlaşma müdürüyle telefon görüşmemde 10.000 TL engelli emekli maaşımdan dolayı yardım edemeyeceklerini söyledi. Derdimizi kimlere ileteceğimi şaşırdım. Her konuşmamın arkasındayım ve mücadeleme devam edeceğim.” ifadeleriyle sonlandırdı.

YEREL YÖNETİMLER DESTEK OLMALI

Haftada bir veya 2 defa görülen diyaliz tedavisi için aylık servis bütçesinin yaklaşık 300 lira olduğunu biliniyor. Aslında az gibi görünen ancak çoğu emekli ve dar gelirli olan bu vatandaşların karşılamakta güçlük çektiği bu bütçeyi yerel yönetimler rahatlıkla karşılayabilir ve zaten hasta olan vatandaşları bir de mağdur edilmemiş olur.