Elazığ'da dağlık alanda çıkan yangında 1 şüpheli gözaltına alındı
Elazığ'ın Keban ilçesinde 4 gün önce çıkan ve yaklaşık 100 dönümlük alanın zarar gördüğü orman yangınında, yangının sigara izmaritinden çıktığı belirlendi. Olayla ilgili 1 kişi gözaltına alındı.
Yangın, Keban ilçesine bağlı Nimri Dağı'nda henüz belirlenemeyen bir sebeple başladı. Mevsimin kurak geçmesi ve bölgedeki kuru otların etkisiyle hızla büyüyen alevler, rüzgarın da şiddetlenmesiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangını fark eden vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi.
15 SAAT SÜREN MÜCADELE
Orman Genel Müdürlüğü ve diğer kurumların yoğun çaba gösterdiği yangın söndürme çalışmalarına havadan ve karadan büyük bir ekip katıldı. Bölgeye sevk edilen ekipler ve araçlar şöyleydi:
2 helikopter
2 su ikmal aracı
8 arazöz
4 ilk müdahale aracı
2 greyder
8 teknik personel
25 orman muhafaza memuru
70 orman işçisi
Jandarma ve itfaiye ekiplerinin de destek verdiği çalışmalar sonucunda yangın, yaklaşık 15 saatlik yoğun müdahalenin ardından kontrol altına alınarak söndürüldü. Ancak yangında yaklaşık 100 dönümlük ormanlık ve tarım alanı zarar gördü. Bölgede yapılan ilk incelemelerde, yangından etkilenen alanın büyük kısmının karaçam ve meşe ağaçlarından oluştuğu, bir kısmının ise tarım arazisi olduğu tespit edildi.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI, 1 KİŞİ GÖZALTINDA
Yangının ardından Keban Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde başlatılan soruşturma kapsamında jandarma ekipleri, yangının çıkış noktasını belirlemek için geniş çaplı çalışma yürüttü. Yapılan titiz incelemeler sonucunda yangının ilk çıkış yerinin Nimri köyü eteklerindeki arı kovanlarının bulunduğu bölge olduğu belirlendi.
Soruşturmayı derinleştiren ekipler, kovanların sahibi olduğu öğrenilen H.M.Ş. isimli şahsı gözaltına aldı. Jandarmadaki ifadesinde şüpheli, olay günü arı kovanlarının bulunduğu alanda sigara içtiğini ve izmaritten düşen ateşin kuru otları tutuşturması sonucu yangının çıktığını itiraf etti.
İfadesi alınan şüphelinin, işlemlerinin tamamlanmasının ardından adli makamlara sevk edileceği öğrenildi.
YANGIN TEHLİKESİNE KARŞI UYARI
Yetkililer, yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle orman yangınları riskinin yüksek olduğunu belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle piknik alanları, arı kovanları ve tarım arazileri gibi hassas bölgelerde ateş yakılmaması, sigara izmariti gibi yanıcı maddelerin gelişigüzel atılmaması gerektiği vurgulandı.
Yangın bölgesinde hasar tespit çalışmalarının sürdüğü ve zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması için çalışma başlatılacağı bildirildi.