Elazığ'da Çocuklar Atla İyileşiyor

Çok eski yıllardan beridir atların eşsiz iyileştirici güçlerinin olduğu hatta çoğu kişinin atları sadece görünce bile kendini daha iyi hissettiği yorumları mevcut. Hayatımızda çok büyük yerleri olan özel çocuklarımızın tedavisi için yapılan birçok uygulama arasında Türkiye Jokey Kulübünün hayata geçirdiği Atla Terapi yöntemi bulunmakta. Elazığ'da yer alan bu güzel uygulama Elazığ Hipodromunda ücretsiz olarak faaliyet gösteriyor.

Elazığ'da Çocuklar Atla İyileşiyor

Atla terapi: fiziksel, zihinsel veya duygusal bozukluğu olan hasta gruplarında fonksiyonel açıdan iyileşme ve gelişme sağlamak amacıyla atın hareketlerinden yararlanılan bir tedavi metodudur. Türkiye Jokey Kulubü'nün en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ve engelli çocukların tedavisinde destekleyici rol oynayan bir terapi yöntemi olarak hayata geçirdi. Özel çocuklarımızı unutmayan ve destekleyen bu güzel çalışmayı, Elazığ Hakimiyet Gazetesi okurları için hazırladık.

Elazığ'da Çocuklar Atla İyileşiyor

“DOKTOR RAPORUYLA İZİN VERİLEN TÜM ENGELLİ ÇOCUKLARIN FAYDALANABİLECEĞİ BİR UYGULAMADIR”

Atla terapi, atın yürüyüşündeki dinamik ve ritmik hareketler sayesinde engellinin birçok kas ve sinirsel sistemlerinin uyarılmasını sağlar. Atın terapiye yönelik bu özel hareketleri ile engeli bulunan kişinin kas, tendon, deri ve eklemlerindeki sinir alıcılarına duyusal uyaranları iletilmesini sağlar. Böylece engellinin sinir sisteminde hareket, denge, dokunma duyuları algılanır. Engelli binicinin atın hareketlerine uyum gösterme isteği ve gayri ihtiyari zorunluluğu onun kaybettiği ya da geliştiremediği duruşsal reflekslerini ortaya çıkarır ya da arttırır. Atla terapideki amaç: denge, koordinasyon, duruş (postür) kontrolü, ince motorik gelişim, konuşmayı uyarmak, kognitif becerileri ve iletişim becerilerini yükseltmektir. Merkezlerde, özel olarak yetiştirilmiş atlar ve uzman fizyoterapistler eşliğinde uygulanan terapatik seanslarla fiziksel, zihinsel ve duygusal bozukluğu olan çocukların gelişimine katkı sağlanması amaçlanıyor. Doktor raporuyla izin verilen tüm engelli çocukların faydalanabileceği bir uygulamadır.

Elazığ'da Çocuklar Atla İyileşiyor

“AT'LA TERAPİ MERKEZİ”

Elazığ hipodromunda yer alan eğitim merkezinin çalışma günleri ve saatleri şu şekildedir: Salı ve Cumartesi günleri At'lı gezinti, Pazartesi, Perşembe ve Cuma günleri ise Eğitim günleri olup, 11.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Toplamda 6 tane atı olan bu merkezde çocukların hayran kaldıkları midilli ve pony atları da bulunmakta.

“KLASİK HASTANE ORTAMINDAN UZAKTA”

 Atın klasik metodolojisi üzerine kurulu hareketini, uzman terapistin yöntemleriyle birleştirerek uygulanan destekleyici bir yöntem olarak kullanılıyor. Klasik hastane ortamından uzakta dinlendirici doğal tabiat atmosferinde atların iyileştirici özelliklerinden yararlanmayı sağlayacak yöntemlerle, engelli çocukların psiko-sosyal gelişimlerini, fiziksel fonksiyonlarını, becerilerini, özgüvenlerini güçlendirip onların hayata uyumlarını kolaylaştırılması hedefleniyor.

Elazığ'da Çocuklar Atla İyileşiyor

 Engelli çocukların yaşam kalitelerini artırmak için kurulan At'la Terapi Merkezlerinde, özel eğitim almış psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan profesyonel bir ekip bulunmakta. Seanslarda ise engelli çocukların at'a binmesi şart koşulmuyor, atın timar edilmesi, sevdirilmesi, beslenmesi gibi konular da terapi kapsamında yer alıyor. Seanslar boyunca at kazalarını önlemek için at bakımı konusunda uzman biniciler, özel yetiştirilmiş eğitimli atların yanında yer almakta.

Elazığ'da Çocuklar Atla İyileşiyor