Elazığlılar Bu Sezon Çok Para Kazanacak

Elazığ'da modern tekniklerle ekimi yapılıp elde edilen bu fideler verdiği ürünlerle üreticisini ihya edecek.

Elazığlılar Bu Sezon Çok Para Kazanacak

Bitki Koruma ve Besleme Uzmanı Ramazan Ayhan, hibrit tohumlarla elde edilen bitki fidelerinin geleneksel olarak ekilen fidelere göre 7-8 kat daha fazla ürün alınabileceğini söyleyerek üreticilerin fide alımlarında sertifikalı fide almaları yönünde tavsiyelerde bulundu. 
Ayhan “ 2024 yılında üreticilerimiz sertifikalı tohumlarla ekim yapacak. Bu ekimler karşılığında hastalıklara dayanıklı dekara 15 ton domates, dekara 9 ton karpuz, dekara 7 ton bibere ve dekara 3-4 ton fasulye alabileceği tohumlar ekilmelidir. Bu sebze fideleri alınırken mutlaka sertifikalı faturalı ve doğru kişilerden alım yapılmalıdır.  Biz hibrit tohumlardan elde ettiğimiz  tohumları Adana ve Antalya’daki seralarda kendi adımıza 1 Mart’tan itibaren fason olarak üretim yaptırıp Nisan ayının 10’undan itibaren de  açık sahada ekim yaptırıyoruz. Elazığ artık üzüm gibi ihraç ürünlerinin yanı sıra teknik tarımla yapacağı sebzecilikte popüler bir zanaat oldu. Köylümüzün ürettiği ürün artık kesinlikle para kazandırıyor” dedi. 

Elazığ'da Bu Sezon Çok Para Kazanacak
 

DOĞRU TARIM, DOĞRU FİDE 
Ayhan “Buradaki tek kıstas doğru tarım, doğru sulama ve tabiki doğru fide seçimi olmalıdır.  Sebzecilik yapmak isteyen vatandaşlar mutlaka ehil kişilerden fidelerini temin etmelidir. Fideler ekildikten sonra doğru bir programla gübreleme ve ilaçlama yapılmalıdır. Daha sonra bitki koruma ve beslemede çok dikkat etmek gerekiyor. Fidenin ekiminden sonra köklenmesi, çalı yapması, çiçeklenmesi, meyveye yatması, büyümesi, renklenmesi hepsi farklı bir aşama gerektiriyor. 2024 yılında ekim daha bir önem kazandı. Çünkü fide ve gübre fiyatları yüksek olmasının yanı sıra üretilen üründe yüksek fiyatlardan satılacak. Dolayısıyla üretici mutlaka para kazanacaktır.  Hibrit tohum değil de normal fide ekerse  en fazla 2 ton ürün alacaktır. Hibrit tohumlu domates fidesi aynı alana ekerse doğru bir torum programıyla  15 ton domates alabilir. Hibrit fide ile çalışmanın avantajı burada ortaya çıkıyor. Bunun için teknik tarım çok önemlidir. Hangi gübreyi hangi kimyasalı ne zaman vereceğini çok iyi tespit etmeliler. Toprak hazırlığı çok iyi yapılmalı hayvansal gübre ve taban gübre ile başlayıp ektikten sonra köklendirici, çalı yapıcı ve çiçek artırıcı ürünler vermelidir” diye konuştu. 

Elazığ'da Bu Sezon Çok Para Kazanacak
 

ELAZIĞ’DA EKİM NE ZAMAN YAPILMALI ?
Elazığ’da güneşli gün sayısının belli olduğunu dile getiren Ayhan “ Bizim toprağın en son don attığı tarih 10 Nisan’dır. O tarihten önce yapılan ekimler risklidir.  Kasım ve Aralık ayına kadar hasat edilen ürünlerimizde var. Ekimler ona göre yapılmalıdır. Ekim yapacak kişi mutlaka para kazanacaktır. Yeter ki teknik tarım ve doğru fide tercihi yapılsın. 

Elazığ'da Bu Sezon Çok Para Kazanacak