Elazığ'da 1 Milyar TL Kayıp

Kayısı çiçekteyken yaşanan don ve aşırı yağışlar nedeniyle görülen monilya hastalığı ve son olarak kayısı çağalayken yağan dolu, kayısı üreticisini olumsuz etkiledi. Baskil yöresinde yaşanan bu mağduriyet nedeniyle çiftçiler yetkililerden destek bekliyor.

Elazığ'da 1 Milyar TL Kayıp

Aşırı soğuklardan kaynaklanan don vakaları, ağaçlarda görülen monilya hastalığı derken kayısı üreticisine son darbe de  dolu yağışından geldi. Kayısı çiçekteyken yaşanan don olayı, aşırı yağışlar nedeniyle ağaçlarda görülen monilya hastalığı ve son olarak kayısı çağalayken yağan dolu kayısı üreticisini olumsuz etkilerken  ağaçlarında görülen hastalıklar nedeniyle üreticiler üründen vazgeçti.

EKONOMİDE 1 MİLYAR TL'LİK KAYIP

Baskil ve çevresindeki  çiftçilerin zor günler beklediğini ifade eden Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz, yaşanan süreçle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 

Doğal afetlerden dolayı kayısı üreticisinin bu yıl çok yıprandığını söyleyen Baskil Ziraat Odası Başkanı Murat Zilayaz “ Rekoltede kaybımız en iyi ihtimalle % 60 oranında bu da 1 milyar TL’lik ekonomik kayıp demek” dedi. 

Elazığ'da 1 Milyar TL Kayıp

KALAN KAYISILARI KURTARMA MÜCADELESİ VERİYORUZ 

Monilya hastalığı   kayısıların çiçeklenme döneminde yağışlarla birlikte oluşan bir hastalık olduğunu ifade eden Zilayaz,“Yeni filizleri tamamen kurutup tozlanma ve döllenmeyi engelliyor. Tedbir alınmazsa kalıcı bir hastalık haline geliyor. İlk olarak don olayı yaşadık ve kayısı bahçeleri kısmen etkilendi. Malum bu yıl çok yağışlı bir yıl geçirdik. Normalde bir ya da iki defa ilaçlama yapıyorduk. Bu yıl 3 defa yaptık. Yine de monilya hastalığı bahçelerimizde çok büyük zararlara sebep oldu. Ürünün olup olmadığından vazgeçtik. Kalan kayısıları kurtarma derdine düştük” diye konuştu. 

ÜRETİCİYE SON DARBEYİ DOLU VURDU

Yaşanan don olaylarının kayısı üreticisini zor durumda bıraktığını ifade eden  Zilayaz “Hastalığı da atlattıktan sonra bölgesel bazda son olarak dolu etkili oldu. Çok büyük  hasara neden oldu. Bu yıl kayısı üreticisi depremden dolayı da çok etkilenmişti. Baskil’deki sahil bölgemizdekilerin çoğunluğu Malatya’da oturuyor. Bilindiği gibi kayısının borsası da Malatya’da. Depremle birlikte kayısılar depolarda kaldı. Depolar yıkıldı. Çiftçimiz Baskil’e döndüğünde çapalama, ilaçlama, zararlı otla mücadele dönemiydi. Evleri, dükkanları yıkılmıştı. İlaç bulmada sıkıntı yaşadık. Kayısı borsası depremde hasar görmüştü ve  ürünleri satmakta da güçlük çektik. Kayısı üreticisi depremle birlikte yağış ve dondan dolayı daha büyük felaketler yaşadı” diye kaydetti. 

Elazığ'da 1 Milyar TL Kayıp

EKONOMİK KAYIP ÇOK BÜYÜK, DESTEK BEKLİYORUZ

Bu yıl rekoltede yüzde  60 düşüş beklediklerini ifade eden  Zilayaz “Normal yıllarda 60 bin ton yaş kayısı hasadı gerçekleştiriyorduk. Bu da yaklaşık 14 -15 bin ton kuru kayısıya denk geliyor. Bu yıl 4 bin ton bile kuru kayısı beklemiyoruz. En iyi ihtimalle rekoltede % 60 düşüş bekliyoruz. Kuru kayısının kilosu şuan 110- 120 lira arasında ve 10 bin ton kuru kayısı yok. Bunun ekonomimize zararı en az 1 milyar TL.  Baskil’deki çiftçimiz bütün planlarını kayısıdan elde edeceği gelir üzerine yapıyordu. Banka borçlarını ödeme zamanı geldi. Sulama sistemi yapacak. Bütün hesap kitabı onun üzerine kuruluydu.”dedi.

ÇOK BÜYÜK BİR KAYBIMIZ VAR

Kayısı üreticilerinin ciddi anlamda destek beklediklerini belirten Zilayaz,“Çiftçimiz çok büyük bir mağduriyet yaşadı. Banka borçlarımız ertelendi. Tabi biz destek bekliyoruz. İnşallah o da olur. Çok büyük bir kaybımız var. İnşallah destek gelirse ilaç ve elektrik parasını ödeyerek çiftçi biraz rahatlar. Hasar tespit çalışmalarını yapıp bakanlığımıza gönderdik. İnşallah bir destek olurlar” diyerek açıklamasını sonlandırdı.