Elazığ Bunu Hak Etmiyor!

Şehrin en işlek caddelerinin birinde yapılan yıkım esnasında tazyikli su kullanılmaması nedeniyle oluşan toz bulutları vatandaşların tepkisine neden oldu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Elazığ Bunu Hak Etmiyor!

Elazığ şehir merkezinin en işlek caddelerinin biri olan Malatya Caddesi’nde yapılan yıkım çalışmaları esnasında yapılan ihmalkârlık pes dedirtti. Yıkım esnasında objektiflerimize yansıyan görüntülerde yer yer toz bulutları oluşurken, kanser ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, ciddi sağlık sorunlarına yol açan asbest liflerine vatandaşların göz göre maruz bırakılması vatandaşların tepkisine neden oldu. Yıkılan binaların temizlenmesi esnasında rahatlıkla havaya karışan bu liflerin önüne geçmenin en basit ve etkili çözümü tazyikli su kullanılması olurken yıkım şirketinin maliyetlerden kaçıp su kullanmaması, müteahhidin para kazanması vatandaşın sağlığından daha mı önemli? Son olarak söz konusu yıkım esnasında kural tanımazlığın nedeni, kamu ihmali mi? Yoksa yıkımı gerçekleştiren firmanın vurdumduymazlığı mı? Sorularını akıllara getirdi.

Elazığ Bunu Hak Etmiyor!

İNSAN SAĞLIĞINA CİDDİ ZARARLAR VEREN ASBEST NEDİR?

Asbest (asbestos) ya da amyant, lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır.
Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Asbest solunmasıyla oluşan toz hastalığıdır.

Elazığ Bunu Hak Etmiyor!

ASBESTİN SAĞLIĞA ZARARLARI NELERDİR?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi elim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.