'ELAZIĞ BUNA MI LAYIKTI?'

Ömer Enes YILAR/İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİNİN HEMŞERİLERİMİZİN SORUNLARINI ANKARA VE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TAM ANLAMIYLA İLETMEDİKLERİ İÇİN BİRÇOK PROBLEMİN ÇÖZÜMSÜZ KALDIĞINI İFADE EDEN İYİ PARTİ İL BAŞKANI MEVLÜT OR, HALKIN SİTEMİNİ DİLE GETİRDİ

'ELAZIĞ BUNA MI LAYIKTI?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İyi Parti Elazığ İl Başkanı Mevlüt OR, gündemdeki gelişmeleri Hakimiyet Gazetesi’ne değerlendirdi.
Başkan OR, deprem sonrası yapılan çalışmaları eleştirerek, sorunların iktidar milletvekilleri tarafından Ankara’ya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tam anlamıyla iletilmediğini belirtti.
Başkan Mevlüt OR, TOKİ tarafından inşa edilen evlerin vatandaşı mağdur ettiğini belirterek: “Elazığ buna mı layıktı?” dedi.

“İLİMİZDE İYİ PARTİ’YE BÜYÜK BİR YÖNELİŞ VAR”
İYİ Parti İl Başkanı Mevlüt OR, Elazığ  gündemine ilişkin açıklamalar yaptı. İYİ Parti’nin vatandaş tarafından iktidar alternatifi olarak görüldüğünü söyleyen Başkan OR, her geçen gün İYİ Parti’ye olan bakışın olumlu bir şekilde değiştiğini ifade etti.
Elazığ’ın sorunlarını her platformda dile getirdiklerini söyleyen Başkan Mevlüt OR, il başkanları toplantısında İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e Elazığ’ın sorunlarıyla ilgili bir sunum yaptıklarını, Meral Akşener’in Elazığ’a ayrı bir önem verdiğini ve Elazığ’a kapsamlı bir ziyaret yapacağını vurguladı.

KREDİLER ERTELENMELİ
TOKİ konutlarını da eleştiren İyi Parti İl Başkanı Mevlüt Or, “ Elazığ buna mı layıktı” dedi. Pandemi dönemi sebebiyle siftah bile edemeyen esnafın kısa bir süre sonra ödeyemediği krediler sebebiyle icra ile baş başa kalacağını vurgulayan Or, kredilerin 1 yıl ertelenmesi talebi Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a iletilirse çok kısa bir sürede çözüleceğine inandığını söyledi.

VATANDAŞ MUHATAP BULAMIYOR
Deprem sonrasında yapılan çalışmaları yerinde incelediklerini ve vatandaşlarla sürekli istişare halinde olduklarını belirten İl Başkanı Mevlüt OR, açıklamasında: ”Özellikle depremde mağdur olan vatandaşlarımızın kurumlarda muhatap bulamadığını biliyoruz. AFAD’a gidiyorlar orası Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yönlendiriyor. Vatandaş derdini anlatacak, sorunlarını dile getirecek muhatap bulamıyor. Sayın Milletvekillerine burada büyük görev düşüyor.”dedi.

ELAZIĞ, GÜLLÜK GÜLİSTANLIK GÖSTERİLİYOR
İktidar milletvekillerinin Elazığ’ın sorunlarını Ankara ve üst makamlara bildirmekten  çekindiklerini ve  Elazığ’ı güllük gülistanlık gösterdiklerini ifade eden Or, şunları söyledi:“Bu şekilde sorunlar giderek artıyor. Depremin üzerinden neredeyse bir yıl geçti ve vatandaşlar hâlâ konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Kura çekimlerinde vatandaşların mağduriyetleri çok fazla. 150 metrekare evi olan vatandaşa kura çekiminde 80 metrekare ev layık görülüyor. İnsanlar artık haklarını hukuki yoldan arıyor ve bu da vatandaşa ekstra bir yük getiriyor. Zaten pandemiden de ağır yara alan vatandaşlar bu yükle karşılaşmak zorunda kalıyor. Elazığ vatanını seven, devleti için varını yoğunu ortaya koyan bir şehirdir. Bu uğurda nice bedeller ödemiştir. Elazığ buna mı layıktı?” ifadelerini kullandı.

TOKİ, KAMU ARAZİLERİNİ KENDİNE ALDI
TOKİ’nin Elazığ’da yaptığı çalışmalar hakkında konuşan Başkan OR: “TOKİ Elazığ’daki kamu arazilerini hiç kimseyle danışmadan, kimseye hesap vermeden kendi himayesine aldı.  Bu şekilde insanları mağdur etmeye başladı. TOKİ yapmış olduğu bu kamu arazilerinden kâr ediyor, 80-90 metrekare olarak yaptığı evlerden de 170-180 bin TL’ye satarak ayrı bir kâr daha edecek. TOKİ kat sayılarını biraz daha yüksek yapsaydı birim fiyatlar da düşecek ve vatandaşın sırtındaki yük biraz daha azalmış olacaktı. Ayrıca evlerin metrekareleri biraz daha büyük olsaydı ne kaybedilirdi. Vatandaş da büyük olsaydı 3-4 bin TL fazla olsaydı diyor. Ama buradaki ‘mantık kimse umurumda değil, ben yaptım oldu’ şeklinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.


İLK MÜDAHALE DOĞRU, SONRASI KÖTÜ
Depremin ilk anından itibaren ilgili kurum ve bakanlıklar tarafından gerekenlerin kısa süre içerisinde yapıldığına dikkat çeken İyi Parti İl Başkanı Mevlut Or, şunları söyledi: “Ancak şuanda birçok eksiklik olduğunu görüyoruz. İnsanlar şimdiye kadar konteyner kentlerde kalıyor. Biz gidip gördük 3-4 çocuklu aileler toplam 5 kişi bu alanlarda 1 yıldır kalıyor. Buralardaki internet sorunları bile çözülemedi. Mağduriyetler devam ediyor. Sivrice’de su akıtan, 2 soba yakınca elektriği kesilen konteynerler gördük. Artık evlerin bir an önce tamamlanması gerekiyor” dedi.


KÖY EVLERİNDE SORUN BÜYÜYECEK
Köylerde inşa edilen deprem konutlarıyla ilgili konuşan Başkan Mevlüt OR: “Sivrice’deki köy evlerinde de ciddi sorunlar var. Vatandaşa “seni A mahallesinden alıp B mahallesine verdim” diyorlar. Sivrice halkı ‘biz bunu istemiyoruz’ diyor. İnsanların kendi arazisine parasıyla ev yapılmasını istiyor ama yapılmıyor. Buralarda sorunlar çok büyüyecek. Yapımına başlanmayan evler var, ahırlar aynı durumda. Vatandaş ahırını brandayla kapatmış hayvanlarına burada bakıyor. Elazığ’da müteahhit mi yoktu? Esnafa soruyoruz sizden inşaat malzemesi alındı mı? Hayır. Her şey dışarıdan geliyor. Oysa Elazığlı müteahhitler bu şehri ve esnafı kalkındırırdı. Ne evlerin metrekaresiyle, ne yeriyle ne de başka bir sorunla karşılaşılmazdı.”dedi.

VATANDAŞ HESABINI SORAR
Vatandaşa yapılan deprem konutları ve diğer hizmetlerin eksik ve yanlış yönleri sebebiyle ciddi eleştiri aldığını ifade eden İyi Parti İl Başkanı Mevlüt Or, bunun sandıkta hesabının sorulacağını ifade ederek şunları söyledi:“Hizmet olarak yapılan yanlışlıkların vatandaş yarın bunun hesabını sorar… Vatandaş hesap sormasa ve yine sana oy verecek olsa bile günah… İnsanlar bu kadar mağdur edilmez. Elazığlı vatandaş sırtında taşır ama yere vurmasını da bilir. Biz geziyoruz ve vatandaşın mağduriyetini yerinde görüyoruz. Hala orta hasarlı ev sorunu var. Bu orta hasarlı evlerde 3 daire boşaltılmış 2 daire oturuyor. Orta hasarlı ev her şeyi boşaltılmış yıkılmış, şimdi az hasara çevrilmiş. Gözle bakarak hasar tespiti yapılmaz. Bu yüzden biz liyakat diyoruz” ifadelerini kullandı.

KREDİLER BİR YIL ERTELENMELİ
Deprem sonrası kullanılan kredilerin ödemelerinin başladığını, esnafın iş yapamadığı için kredilerini ödeyemediğini ve icrayla karşı karşıya kalacaklarını belirten İYİ Parti İl Başkanı Mevlüt OR: “İnsanlar depremden sonra toparlanmak için kredi çektiler. Bu kredilerin ödemeleri geldi çattı. Ardından da hemen pandemi süreci başladı. İnsanlar o günden bugüne iş yapmıyor ki şimdi kredileri ödesin. Esnafımız diyor ki ‘kredilerin ödemesi bir yıl ertelensin. Bu gayet mantıklı bir talep. Siz Elazığ’ın milletvekilisiniz. Gidip diyeceksiniz ki Sayın Cumhurbaşkanım Elazığ’da bu tarz sorunlar var. Esnafımız kredi ödemelerinin 1 yıl ertelenmesini istiyor.’ Bu sorun iletildiği anda bu talebin çok makul karşılanacağını, hemen halledileceğini düşünüyorum. Ancak iletilmiyor ki sorunlar. Esnafımız gerçekten perişan… Bu insanlar icraya maruz kalacak. Niye iktidar bunu görmezden geliyor. Bizim devletimiz büyük bir devlet, babalığını göstermeli” şeklinde konuştu.

SORUNLARI GENEL MERKEZE İLETİYORUZ
İYİ Parti İl Başkanı Mevlüt OR: “Elazığ’daki sorunları sürekli dile getiriyoruz, bunları raporlar halinde genel merkeze iletiyoruz. Vatandaş da bunun farkında. Onların sorunlarını, dertlerini çözüm noktasında genel merkeze iletiyoruz. İl başkanları toplantısında Genel Başkanımız Meral Akşener’e Elazığ ile ilgili bir sunum yaptım. Kendisi de Elazığ’a çok önem verdiğini söyledi. Pandemi nedeniyle gelemedi ancak ilk fırsatta kapsamlı bir ziyaret yapacak. Biz Elazığ’ın sorunlarını içeren raporu kendisine ilettim. Mecliste bu sorunlar dile getirilecek.”dedi.

İYİ PARTİ, İKTİDARIN ALTERNATİFİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ve İYİ Parti Elazığ İl Teşkilatı’nın esnaf ve vatandaşlarla görüşmelerinde, vatandaşın İYİ Parti’yi iktidar alternatifi olarak gördüğünü belirten Başkan Mevlüt OR: “İYİ Parti’ye Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da büyük bir teveccüh var. Partimizin yükselişi her geçen gün artmaktadır. Elazığ’da vatandaşlarla ve esnafla yaptığımız görüşmelerden elde edindiğimiz sonuçlara baktığımız partimize bakış açısı oldukça olumlu. Özellikle ilçelerimizi, beldelerimizi, mahallelerimizi gezdiğimizde vatandaşın İYİ Parti’yi iktidar alternatifi olarak gördüğünü anlamış oluyoruz. Şu anda gündemde bir seçim olmamasına rağmen Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener, Türkiye’nin birçok noktasında vatandaşın dertlerini, taleplerini dinliyor. Vatandaş İYİ Parti’yi artık iktidar alternatifi olarak görüyor” dedi.

ÇÖZÜM, PARLEMENTER SİSTEM
Türkiye’nin mevcut sistemi kaldıramadığını belirten Başkan Mevlüt OR, açıklamasında son olarak şu ifadeleri kullandı:“Bizim hedefimiz geliştirilmiş, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönmek. Bu sistemde milletvekilinin hiçbir fonksiyonu kalmıyor. Bu yüzden meclise ne taşırsan taşı çözüm bulunamıyor. Türkiye bu sistemi kaldıramıyor. Herkes görüyor, Giresun’a İzmir’e göre Elazığ daha fazla mağdur oldu. Eğer parlamenter sistem olsaydı bu mağduriyetler yaşanmayacaktı. Burada asıl sorun, milletvekillerimizin durumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktaramamasıydı. Parlamenter sistemde olsaydık bu sorunlar mecliste gündeme gelip çözülebilirdi”dedi.