ELAZIĞ BELEDİYESİNDEN BİR İLK DAHA

 BAŞAK MERAL GÜNDÜZ – Birçok alanda ilkleri yaşayan ve yaşatan  Elazığ Belediyesi şimdide sağlık sektöründe sürekli büyüyen ve  insan sağlığını daima ön planda tutan çevreci, ekipman ve  formülasyon maliyetleri düşük, teknoloji harikası olan Arborjet  (Ağaç Gövdesi Enjeksiyon Yöntemi) uygulamasıyla karşımıza  çıkıyor.

ELAZIĞ BELEDİYESİNDEN BİR İLK DAHA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyadaki gelişmiş ülkelerin büyük şehirlerinden  bazılarının en değerli ağaçlarını tedavi etmek için Arborjet gövde  enjeksiyon sistemini kullandığını biliyor muydunuz? Belediyelere  bağlı park ve bahçeler ile ilgili birimlerin  çoğu, ağaçlarının sağlıklı kalması için Arborjet'in iki yıllık koruma altındaki gövde  enjeksiyonunu kullanıyorlar.

Zararlılarla Mücadelede Devrim Yaratan Teknoloji

Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından Elazığ’da kullanılmakta olan Arborjet (Ağaç Gövdesi Enjeksiyon Yöntemi) teknolojisi ağaçlardaki pest kontrolünde, ağaç gövdesine direkt enjeksiyon yöntemi ile yapılan uygulamalar spreyleme ve topraktan uygulama yöntemine göre daha etkili, çevreci ve güvenli alternatif bir uygulamadır. Arborjet ağaç gövdesine enjeksiyon ekipmanları formülasyonun direkt olarak ağacın içine uygulanmasını sağlar. 10 yılı aşkın bir süredir sürdürülen çalışmalar ve deneyimler; Arborjet ağaç gövdesi enjeksiyon uygulama yönteminin ağaçları pestlerden koruma konusunda en başarılı sonuçları verdiğini ispatlamıştır.

Ağaç enjeksiyon yöntemi bir çok zararlının, hastalığın ve element eksikliğinin tedavisi konusunda etkili bir yöntemdir. Bu yöntem ile çok az pestisit kullanıldığı için, çevreye diğer uygulamalar da olduğu gibi herhangi bir zarar verme söz konusu değildir. Yapılan diğer ilkel ilaçlama yöntemleri çevreye, yeraltı sularına karışmaktadır. Diğer yöntemlerinin aksine, Arborjet Ağaç Gövde Enjeksiyon Uygulamalarında ilaç direk olarak ağacın içine uygulandığından, ilacın uygulama yapan kişiye, çevredeki diğer insanlara ve diğer canlılara temas etmesi aynı zamanda zarar vermesine imkan yoktur. Uygulama son derece basit ve hızlıdır. Ağaç kurumalarının büyük çoğunluğu, vitamin ve mineral eksikliği, böcek istilası ve mantar hastalıklarından kaynaklanmaktadır.

Arborjet Ağaç Gövde Enjeksiyon Uygulamaları ile mantar hastalıkları ve böceklere karşı mücadele yapılırken aynı zamanda ağaçlardaki vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesinde de kullanılmaktadır. Ağaçlar üzerinde 2 yıl koruyucu etkisi vardır. % 100 başarısı Üniversite laboratuvar sonuçları ile desteklenmektedir.

Gelişmiş ülkeler, park bahçelerde konvansiyonel olarak kullanılan püskürtme uygulamalarını yasaklamış ve 10 seneyi aşkın süredir bu teknolojiyi kullanmaktadır. Türkiye de birçok Büyükşehir Belediyeleri bu sistemi güvenli olarak kullanmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinde ilk defa Elazığ’da yapılan ‘’Ağaç enjeksiyon yöntemi’’ ile uygulamada ağaçlar aynı zamanda barkotlama sistemi kullanılarak kayıt altına alınmıştır.

Barkotlama sistemi; Ağaca kimlik oluşturmak için geliştirilen teknolojidir. Bu teknoloji ile ağaca uygulanan insektisit, bitki gelişim düzenleyicileri ve-veya gübreler; uygulama tarihleri, ağacın; türü, yaşı, zararlı tespitleri, geçirdiği hastalıklar, bulunduğu bölge, coğrafik koşullar, mevsimsel veriler kayıt altında tutulmaktadır. Ağacın tüm bilgilerinin kayıtlı olduğu etikete QR kodlarının atanması ile kimlikleştirme gerçekleşmektedir. Sonraki uygulamalarda verilere kolay şekilde ulaşılmasını sağlayan bu sistem, ağaçları zararlı ve hastalıklardan koruma amaçlı tüm uygulamalarda bilgi vermekle beraber ağaç nakillerinde kaydedilmiş veriler kullanılarak uygun coğrafik ve mevsimsel koşulların bulunmasına olanak sağlamaktadır.

“Sağlıklı Yaşamın Adresi, Elazığ Belediyesi” sloganıyla yola çıkan Elazığ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler Arborjet teknolojisiyle, Halk Sağlığı alanında atmış olduğu adımlar sayesinde vatandaşların yaşam kalitesini artırmış ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sağlanmıştır.