Elazığ'a Pozitif Ayrımcılık

Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları paneli nedeniyle gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ'a Pozitif Ayrımcılık

Fırat Üniversitesi mühendislik fakültesi bilgisayar mühendisliği  bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr.   Ahmet Bedri Özer hocamızla geçtiğimiz günlerde moderatörlüğünü  yaptığı  Akıllı Şehirler ve Akıllı Belediyecilik Uygulamaları panelini konuştuk. 

Elazığ'a Pozitif Ayrımcılık
PANELİMİZ SES GETİRDİ KÜTAHYA’DAN DAVET ALDIK 

Paneli daha önce yapmayı planladıklarını çeşitli sebeplerle 10 Ekim’e ertelediklerini belirten Özer “  Gecikmesi bir bakıma iyi oldu. Çünkü yerel seçimler öncesine denk gelmesi daha çok ilgi uyandırdı. Beklentilerimizin üzerinde bir ilgi vardı. Ummadığım kişileri orada görürken olması gereken belediye başkanlarımızın birkaç tanesi gelmişti. Gönül isterdi ki hepsi katılsın gelemeyenlerin birçoğu bir programda denk geldiğimizde ya da telefonla arayarak panel için bizi kutladı. Yine  Malatya’dan katılanlar olmuştu bu programımıza katılım potansiyeli açısından önemliydi. Panelin sonraki günü sabah Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık tarafından arandım. Sosyal medyadan panelimizi görmüş. Aynı ekibi Kütahya’da ağırlamak istediğini söyledi. Bende kendisine birkaç kişi daha  var panelde bulunmasını istediğimiz onları da davet edin dedi.  10 Kasım’da bir aksilik olmazsa Kütahya’da Elazığ’dakinden daha kapsamlı bir akıllı şehirler paneli gerçekleştireceğiz. Sitemim şu Kütahya Belediye Başkanını ne tanırız ne görmüşüz. O bizi iline çağırdığı halde bizim davet ettiğimiz ilimizdeki belediye başkanlarının çoğu panelimizde yoktu” dedi.  

Elazığ'a Pozitif Ayrımcılık

TOKİ SINIFTA KALDI 

Panelin çok verimli geçtiğini  dile getiren Özer “ Gelenler Türkiye’de akıllı şehirler konusunda söz sahibiydiler.  Mesela biz Aselsan’ı hep savunma sanayi şirketi olarak biliriz. Doğrudur fakat Aselsan aynı zamanda Türkiye’nin en büyük akıllı şehir uygulaması yapanda şirkette o dur. Birçok ilde yaptılar. O yüzden Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel’in  panelimize katılması önemliydi. Yine bunları tasarlayan Aselsan Akademi Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Akyol   gelmişti.  Gazi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği kurucusu Ankara Elektrik Mühendisleri Odası İl temsilcisi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu katılmıştı. Türkiye’de yapay zeka ve veri konusunda tek adamdır. Zaten akıllı şehirlerin en önemli kaynağı veridir. Önce veriyi toplayacaksın, sonra eğiteceksin sonrasında uygulayacaksın. Şeref hoca alanında çok iyiydi. Onun sunumunu çok beğendim. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzuhan Burcu Gültekin gelmişti. Arzuhan hocanın sunumunu da çok beğendim. Yeşil kent ve yeşil çatıları anlattı. Elazığ’ın dörtte biri yeniden yapıldığı halde biz bunları hiç uygulamamışız. Sorularda TOKİ eleştirildi. Çünkü bunları uygulamak TOKİ’nin göreviydi ve onların yapması gerekiyordu. Şehri yeniden planlıyorsun ama yeni gelişmelere dikkat etmiyorsunuz gibi TOKİ’ye bir kaç soruda eleştiride bulunuldu” diye kaydetti. 

Elazığ'a Pozitif Ayrımcılık

ELAZIĞ’A POZİTİF AYRIMCILIK 

Panelin farkındalık yarattığını ifade eden  Özer “  Panelimizde Aselsan yöneticilerinden ve  Arzuhan hocamızdan  Elazığ için söz aldık. Elazığ belediyelerinden her hangi birinden bir proje gittiğinde pozitif ayrımcılık yapılacak. Ücret alınmayıp  gönüllü yardımcı olunacak” diye aktardı. 

İKİNCİ PANELİ YAPMAYI PLANLIYORUZ 

Akıllı şehirler panelinin ikincisini yapmayı planladıklarını dile getiren Özer “ İlkinde teveccühü görünce ikinci paneli yapmak için şimdiden çalışmalara başladık.  İkinci panelimizde akıllı şehirlerden çok çevresel konuları işlemeyi düşünüyoruz. Türkiye’ninde antlaşmasını Fransa’da imzaladığı karbon ayak izi kavramı var. Artık belediyeler insanların ürettiği sera gazından da sorumlu olacak. Karbon salınımını da azaltmak gerekiyor. İnsanlara da sorumluluk yüklüyor.  Örneğin arabana daha az bin yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarını kullan daha az karbon salınımına neden ol” diye konuştu. 
Elazığ’a 3 Fabrika Sözünü Hatırlattık 
Özer “Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir iken Elazığ’a depremden sonra 11 deprem iline birer fabrika Elazığ’a 3 fabrika yapılacağı sözü verilmişti.  Savunma Sanayi Başkanı değişince o proje  unutulmuştu. ETSO Başkanı İdris Alan ASELSAN ekibine bu sözleri  hatırlattı. Mahalli seçimlerden bitiminden sonra gelip kapınızı çalacağız.  Orada da sözümüzü aldık” diyerek açıklamasını sonlandırdı.