Elazığ'a DASK Piyangosu

24 Ocak depremiyle Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile tanışan Elazığlılar, bu konuda birçok sorun yaşamış, bazı sorunlar yargıya taşınmış ve vatandaşlar hak edişlerini ancak uzun bir süre sonra alabilmişti. Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan, DASK ile ilgili bir mağduriyetin daha yargı kararıyla giderildiğini belirterek Elazığlı depremzedelere bir müjde verdi.

Elazığ'a DASK Piyangosu

Depremde hasar alan konutlarla ilgili en çok tartışılan kurumlardan biri DASK oldu. Deprem sonrası sigorta kaynaklı hak edişlerini almak isteyen on binlerce Elazığlı DASK’a başvuru yaptı. Bazı vatandaşlar ücretlerini alırken birçok vatandaş da mağduriyet yaşayarak süreci yargıya taşıdı. Yargı kararlarının genelde vatandaş lehine sonuçlandığı bu davalarda bir emsal karar daha büyük bir mağduriyetin önüne geçecek.

Elazığ'a DASK Piyangosu

EMSAL KARAR HAK MAĞDURİYETİNİ GİDERECEK

Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı ve Kentsel Dönüşüm Uzmanı Av. Murat Erdoğan, DASK mağduriyeti ile ilgili bir emsal kararı daha Elazığlılar için tespit etti ve bu konuda gazetemize bilgilendirici bir açıklamada bulundu. DASK’ın az hasarlı binalarda yapması gereken yüzde 20 (yasal mevzuattaki oran) oranındaki ödemeyi bazı depremzedeler daha az bir oranda yapmasıyla açılan davanın emsal niteliğinde olması birçok vatandaşın hak kaybının önüne geçmiş olacak. İşte detaylar:

Elazığ'a DASK Piyangosu

“ÖDENMESİ GEREKEN TUTARDAN DAHA AZI ÖDENDİ”

DASK’ın konutu az hasar alan bazı depremzedelere ödemesi gereken yüzde 20 oranındaki tutardan daha az ödeme yaptığına değinen Av. Murat Erdoğan, bu hakkın yeninden talep edilebileceğini şu sözlerle açıkladı: “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle DASK yaptırmış ve evi az hasarlı olan vatandaşlarımız için DASK toplam poliçe bedeli üzerinden yüzde 20 oranında ödeme yapmaktadır. Ancak bu ödemeler bazı kişilere yüzde 20 oranından daha düşük şekilde yapılmıştır. Bu durumda da taşınmazı az hasarlı olan ve ödemeleri az yapılan vatandaşlar kalan kısım için hak talep edebilecektir.”  

ORAN NASIL HESAPLANIR?

Tutarın hesaplanması için konuyu örneklerle aktaran Av. Erdoğan: “Örnek vermek gerekirse bedeli 500.000 TL olan bir DASK poliçesinde taşınmaz az hasarlı ise %20 si oranında ödeme ile 100.000 TL tutarında bir ödeme yapılması gerekiyor. Bu ödemeler bazı vatandaşlarımıza hiç yapılmazken bazılarına 50.000 TL ya da 75.000 TL gibi daha az tutarda yatmış ise kalan kısım için talep etme hakları artık var.” ifadelerini kullandı.

HIZLI SONUÇ ALINABİLİR

Av. Murat Erdoğan, konunun yargıya bile taşınmadan arabuluculuk sistemiyle bile çözülebileceğini ifade ederek,“Bu konuda deprem gören illerde avukatlar aracılığıyla birçok arabuluculuk başvuruları yapılmış ve DASK ödemeleri toplam poliçe bedelinin %20 si olacak şekilde ödemelerde bulunulmuştur. Vatandaşlar haklarını arayarak sonuca ulaşmıştır.” sözleriyle anlattı.

Elazığ'a DASK Piyangosu

ELAZIĞLILAR DİKKAT!

Av. Erdoğan, açıklamasını şu bilgilerle tamamladı: “Bu konuda Elazığ ilindeki çok değerli hemşehrilerimizin de bu haktan haberi olmadığını gördük. Hemşehrilerimize DASK’tan tazminat alma haklarının olduğunu hatırlatmak ve hemşehrilerimize uyarıda bulunmak istedik. Vatandaşlarımızın hakkı olan DASK poliçe paralarını arabuluculuk yolu ve hukuki destek ile bir avukat yardımıyla talep etmelerinin iyi olacağını düşünüyoruz.”