Dünya yaşanacak kadar güzel bir yer olsaydı sanat olmazdı

Almila Tiyatro Atölyesi Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Yıldırım 27 Mart sadece Tiyatrolar Günü değil bir gerçekliğin var olma mücadelesidir.

Bütün olumsuzluklara ve imkansızlıklara rağmen vazgeçilmeyen... Ve Bağımsızlık yapan..

Bugün 27 Mart. Sahne ışıklarının hiç sönmediği, alkış seslerinin kalplerde yankılandığı o büyülü dünyanın günü. 1961 yılından bu yana kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanındaki sahnelerde büyük bir coşku ve "perde" heyecanıyla karşılanıyor”dedi.

Mahmut Yıldırım,”Tiyatro; sadece dört duvar arasında sergilenen bir oyun değil, insanı insana, insanca, insanla anlatma sanatıdır. Almila Tiyatro Atölyesi olarak 15.yılımızda yine birbirinden güzel oyunlarla sahnede olacağız.

"Yarın Kıyamet Kopacağını Bilsem..."

Türk tiyatrosunun "Büyük Ustası" ve modern tiyatromuzun kurucusu Muhsin Ertuğrul, tiyatroya olan tutkusunu ve bu sanatın disiplinini şu unutulmaz sözlerle özetlemişti:

"Yarın kıyamet kopacağını bilsem, bugün bir tiyatro daha açarım."

Ertuğrul’un bu vizyonu, tiyatronun sadece bir eğlence değil, bir toplumun medeniyet seviyesini belirleyen en önemli kültür kalesi olduğunun kanıtı niteliğindedir. Sahne tozunu yutan her sanatçı için onun şu uyarısı ise hâlâ bir rehberdir:

"Tiyatro, bir memleketin kültür seviyesinin aynasıdır. Sahneye çıkmak bir ibadettir; oraya hazırlıksız, saygısız ve ciddiyetsiz çıkılamaz."

Ustaların Dilinden Sahne Büyüsü

Günün anlam ve önemine dair,

• Haldun Taner: "Tiyatro, bir şehrin lüksü değil, ihtiyacıdır. Ekmek gibi, su gibi..."

• Genco Erkal: "Tiyatro, insanı bencil dünyasından çıkarıp başkalarının acılarına, sevinçlerine ortak eder. Biz sahne üzerinde aslında gerçeği arıyoruz."

• Yıldız Kenter: "Tiyatro bir aşktır. Kendinizi, ruhunuzu ve tüm varlığınızı o boşlukta yeniden var etme çabasıdır”dedi.