DSÖ'nün Kara Listesi Güncelleniyor

Şekerin yerine kullanılan tatlandırıcılar DSÖ'nün sağlıksız besin listesine girdi. Şekerin çok zararlı olduğu biliniyor ve birçok hastalığın nedeni sayılıyor. Peki tatlandırıcılar neden zararlı?

DSÖ'nün Kara Listesi Güncelleniyor

Çay ve kahveyi tatlandırıcılarla içmek kilo kontrolünü sağlamaz. Aynı zamanda çok fazla tüketilen tatlandırıcılar üzerine birçok araştırma yapılıyor.

Tatlandırıcılar kimyasal ve sentetik maddeler içerir. Doğal olmadığı için tatlandırıcılar vücuda zarar veriyor. İşte detaylar...

"DSÖ, kilo kontrolü için şekersiz tatlandırıcıların kullanılmasına karşı"

Şekersiz tatlandırıcı kullanımının yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağını azaltmada herhangi bir fayda sağlamadığı kanıtlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), vücut ağırlığının kontrolü için şekersiz tatlandırıcıların kullanılmaması yönünde bir kılavuz yayınlayarak tavsiyede bulundu.

Buna göre DSÖ, kilo kontrolü veya bulaşıcı olmayan hastalıklar konusundaki riskin azaltılması konusunda şeker içermeyen tatlandırıcıların kullanılmamasını tavsiye etti.

DSÖ'nün tavsiyesi, önceden diyabeti olan kişiler hariç herkes için geçerli olurken tüm sentetik ve doğal olarak oluşan veya değiştirilmiş, besleyici olmayan tatlandırıcıları içeriyor.

DSÖ'nün Kara Listesi Güncelleniyor

"Şekersiz tatlandırıcılar diyet ürünleri değil"

Kılavuzda konuya ilişkin görüşlerine yer verilen DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Direktörü Francesco Branca, şeker kullanmamak yerine şekersiz tatlandırıcı kullanmanın uzun vadede kilo kontrolüne yardımcı olmadığını belirterek şöyle konuştu:

İnsanlar şeker alımını azaltmak için meyve gibi doğal olarak oluşan şekerler veya şekersiz yiyecek ve içecekler tüketmek gibi seçenekleri düşünmelidir. Şekersiz tatlandırıcılar diyet ürünleri değildir ve besin değeri yoktur.