Döviz Kurlarındaki Kara Tablo Dağılmıştır, Sürdürülebilirlik Önem Kazanmıştır

Başkan Arslan, Aralık ayı içerisinde açıklanan 'Yeni Ekonomi Modeliyle' dövizdeki dalgalanmaların önlenerek kara tablonun dağıtıldığını ancak bu durumun sürdürülebilir kılınarak iş dünyası ve piyasalarda güven ortamının oluşması için devamlılığının önemine dikkat çekti.

Döviz Kurlarındaki Kara Tablo Dağılmıştır, Sürdürülebilirlik Önem Kazanmıştır

Arslan değerlendirmesinde; "Ekonomimizdeki aşırı dalgalanmalara çare olarak Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından, 'Yeni Ekonomi Modeli' açıklanmıştır. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen bu modelde, para ve maliye politikalarının eşgüdümü ile tüm araçların etkin şekilde kullanılması öngörülürken, yüksek büyüme-yüksek cari açık sarmalından çıkılması hedeflenmektedir. Yeni ekonomik modelde düşük faiz ortamı ile yatırımların desteklenmesi, büyümenin ve istihdamın sürdürülebilir hale getirilmesi, rekabetçi kur avantajı ve yatırımların artmasıyla ihracatın artırılması ithalatın düşürülmesi ve nihayetinde cari açığın cari fazlaya evirilerek dış borca bağımlılığın ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Ancak, tamamen ihracat ve döviz getirisi üzerine odaklanılmamalı. İç piyasanın taşıyacağı riskleri de hesaba katmalıyız. Şöyle ki şu son birkaç ayda cari fazla vermemize rağmen dövizdeki dalgalanmayı bastıramamamız, enflasyon beklentilerini ve risk primini yükseltti bu durum yatırım ortamını olumsuz etkileme riski yaratabileceği kanaatindeyim" ifadelerinde bulundu.

ELAZIĞ EKONOMİ VE SANAYİSİ HIZLI TOPARLANMA SÜRECİNE GİRMİŞTİR

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Elazığ ekonomi ve sanayisinde toparlanma sürecinin başladığına dikkat çekerek, “24 Ocak 2020 depreminin olumsuz etkileri, pandemi süreci, küresel ekonomik daralmalar ve Ülkemizdeki döviz kurlarındaki aşırı dalgalanmaların yaşandığı bu yıl belki ülkemiz ve dünya ekonomisinde son 10 yılın en zorlu süreci oldu. Bu döneme rağmen, ilimiz iş dünyası hem ticarette hem de üretim ve istihdamda bir önceki yıla göre daha iyi bir performans gösterdi. 2020 yılına göre ihracatımız neredeyse iki kat artarak 320 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. SGK verileri, çek-senet ve banka kredilerinin geri dönüşlerinde de yine bir önceki yıla göre daha iyi bir yıl geçirdik. Odamız yeni üye ve terk işlemlerine baktığımız zaman da yine yeni kayıtlarda yüzde 15 bir önceki yıla göre artışın olduğunu görmekteyiz. Bu yıl Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğümüz tarafından ilimiz için 36 yeni Teşvik Belgesi düzenlendiğini görmekteyiz. Böylesine zorlu bir dönemde 36 yeni girişim küçümsenmemelidir. İnanıyorum ki, Yeni Ekonomi Programın 2022 yılı Mart-Nisan dönemine kadar güven ortamını tesis ederek kurlardaki aşırı dalgalanmaları önlemesiyle birlikte yeni yatırım sayısı en az iki katına çıkacaktır. Pandemi etkisiyle hizmetler sektörümüzün toparlanması bu yıl içerisinde beklenen seviyede olmamıştır. Yine inşaat ve taahhüt sektörümüzde girdi maliyetleri ve kur dalgalanmaları nedeniyle tarihi bir durgunluk ve zor bir süreç yaşamıştır. 
Bu sektörlerimiz için de yine 2022 yılında umutlu olduğumuzu ve devletimizin destekleriyle ve alınacak yeni ilave tedbirlerle hızlı bir toparlanma dönemi yaşanacağına inanıyoruz” dedi.