Dönüşümün Alternatifi

2020 ve 2023 depremleri sonrası şehir merkezinde ağır hasarlı olmaları dolayısıyla yıkılan ve birçok sebeplerle dönüştürülemeyen, TOKİ'nin de girmeyeceğini ilan ettiği bölgelerdeki binaların dönüştürülmesi için Elazığ Belediyesinin önemli bir fırsat olduğunu sık sık gündeme getiriyoruz.

Dönüşümün Alternatifi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nailbey, Kültür, Sarayatik,  Çarşı, Sanayi, Rüstempaşa, Mustafapaşa, İzzetpaşa, Rızaiye, İcadiye, Üniversite ve Yeni mahallede yıkımı yapılan ya da yıkım sırasını bekleyen binlerce binanın dönüşmesi için hükümet bazı adımlar atsa da kat malikleri bir araya gelip inşaatın başlaması için yapı firmasıyla anlaşma aşamasına bir türlü gelemiyorlar. Gelseler bile parada anlaşamıyorlar.

İşte bu çıkmaz ve açmazda en etkili, en güvenilir ve resmi kurum olması dolayısıyla Elazığ Belediyesi güvenli bir liman ve önemli bir alternatif oluyor. Elazığ Belediyesi, Abdullahpaşa’da kentsel dönüşüm kapsamında yapımına başladığı inşatları tamamladı ve hak sahiplerine teslim etme aşamasına getirdi.

TOKİ konutlarından hem plan, hem kalite hem de görsellik açısından oldukça güzel olan bu yapılara olan ilgi oldukça fazla. Elazığ Belediyesi tamamladığı ve hak sahiplerine teslim aşamasına geldiği alanlarda kendisine ait bina ve işyerlerinin satışı için meclisten yetki alacak ve açık artırma ile bu işyeri ve konutlar satılarak elde edilen kaynak yeniden kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılacak.

Abdullahpaşa’daki güzel örnek de gösteriyor ki şehir merkezinin dönüşümünde en önemli aktör Elazığ Belediyesi olacak ve olmalı. Vatandaşın gönül huzuru  ile ve bir kamu kurumuyla anlaşma yapması, şehir merkezinde yılan hikayesine dönen  ve yıllarca mezbelelik görüntüsün devam etme ihtimali yüksek olan bu sorunun  çözümü için Elazığ Belediyesi fırsatı iyi değerlendirilmeli.

Elazığ Belediyesi Abdullahpaşa örneğinden olduğu gibi Nailbey, İzzetpaşa gibi merkezi mahallelerde bulunan bir adayı dönüştürür ve bunu  somut bir şekilde ve bir daha halkımıza gösterme imkanı olursa, domino taşı etkisiyle dönüşüm başlar ve sonuçlanır,  şehir kısa sürede inşa ve ihya olur.