Dönüş mü, göç mü?

Ülkelerindeki iç savaş sebebiyle ülkemizin birçok ilinde olduğu gibi ilimizde de yaşamaya başlayan Suriyeli mültecilerden yaklaşık bin kişi 24 Ocak depreminin ardından Elazığ'ı terk etti

Dönüş mü, göç mü?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaşın ardından 6,6 milyon Suriyeli başka ülkelere sığındı.


Bunların yaklaşık yüzde 60’a yakını Türkiye’de bulunuyor. Türkiye, bu konuda ilk günden beri ensar-muhacir anlayışı ile mazlumlara kapılarını açtı ve önemli bütçeler harcadı.


SORUN KÜRESEL
Ülkelerin kısa vadede sorunun çözümüne yönelik iç açıcı bir projeleri de bulunmuyor. Çünkü böyle bir sorunu ortadan kaldırmak için ya bu insanları uluslararası hukuka uygun olarak ülkelerine geri göndereceksiniz ya da ülkenizde yaşadıkları sürede sosyo-ekonomik olumsuzluklarını asgariye indirmenin yollarını bulacaksınız.

 

DÖNÜŞ ÇOK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR
Suriye’nin mevcut dengeleri devam eden iç çatışmalar ve uluslararası güçlerin coğrafya üzerindeki emelleri dikkate alındığında Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönüşüyle ilgili karşımızda iyi bir tablo bulunmuyor.


ELAZIĞ’DAN 1000 SURİYELİ GİTTİ
Resmi kayıtlara göre Ocak 2021 tarihi itibarı ile ilimizde 12. 308 Suriyeli mülteci bulunmakta. Bu sayı geçen yıl  ise 13.151. Bu tablo da gösteriyor ki geçen yıldan bugüne ilimizden yaklaşık 1.000 Suriyeli ilimizi terk etmiş.


EN BÜYÜK SEBEP DEPREM
İlimizde son bir yılda yaklaşık 1000 Suriyelinin ilimizden ayrılmasının en önemli sebebi 24 Ocakta yaşadığımız deprem. 6.8 şiddetinde gerçekleşen depremde birçok Suriyelinin yaşadığı binalar ağır hasar gördü ve içinde oturulamaz duruma geldi.


Ekonomik şartlardan dolayı  Sanayi, Rüstempaşa, Mustafapaşa, Çarşı, Rızaiye, Salıbaba, Ulukent, Kırklar Mahallesinde bulunan daha çok eski binalarda ikamet eden Suriyelilerin evleri hasar gördü. Birçok evin de ağır hasar gerekçesi ile yıkılmasından dolayı yeni bir kiralık ev bulamayan Suriyeliler başka illere gitmeyi tercih ettiler.

 


İŞ ALANI EKSİKLİĞİ
İlimizden farklı bir ile giden Suriyelilerin diğer bir gerekçesi ise ilimizde iş imkânlarının yeterince olmaması. Birçoğunun mesleği olmasına rağmen kendi iş sahalarında iş bulamayan Suriyeliler daha çok Gaziantep, Mersin, Kilis, Nizip, Urfa, Diyarbakır gibi sanayinin birçok sahada geliştiği illere taşındılar.

 

PAZARCILIĞI SEVDİLER
Herhangi bir iş bulamayan Suriyelilerin önemli bir bölümü de seyyar satıcılık ve pazarcılık sektörüne girdiler. Özellikle Saray Cami bölgesi ile Belediye İş Merkezi üzerinde kurulan ve geçmişte çok kullanılmayan tezgâhları satın alan Suriyeliler, gerek esnaflıkları gerekse iyi malı ucuza satmaları sebebiyle de insanların tercih sebebi haline geldiler.
Müşteriye davranışları, sebze ve meyveleri seçme imkânı sunmaları, nezaketleri ile halkın beğenisini kazanan Suriyelilerden tezgâh açacak durumu olmayanlar ise pazarcı tezgahlarında çırak olarak çalışıyorlar.


İŞ İNSANI SURİYELİLER
İç savaştan can güvenliği gerekçesi ilimize gelen ve maddi varlıkları oldukça iyi durumda olan Suriyeliler de var. Bunların birçoğu mevcut birikimleri ile rahat bir hayat sürerken girişimci Suriyelilerden kendi iş yerini kurup işveren konumuna yükselenler de var.


ÇİFTLİK VE TARIMA SURİYELİ KATKISI
İlimizde yaşayan Suriyelilerin önemli bir  bölümü de şehrimizin değişik bölgelerinde yer alan kanatlı hayvan çiftliklerinde aileleriyle birlikte çalışıyor. Elazığlı insanların çalışmak için çok rağbet etmediği çiftliklere daha önce Diyarbakır’dan gelen aileler bakıyordu. Ancak Suriyelilerin şehrimize göçüyle birlikte bu alanda onların varlıkları daha çok görünmeye başladı.

 


ÜRETİME İŞ GÜCÜ DESTEĞİ
İlimizdeki birçok sanayi ve üretim tesislerinde üretim elamanı olanlar yanında mesleğinde uzman teknik personellerin de bulunduğu Suriyelilerin ilimiz ekonomisine katkısı oldukça büyük. OSB’de bulunan  bir çok işletme ile şehrin değişik noktalarında bulunan üretim merkezlerinde hatırı sayılır bir Suriyeli istihdam ediliyor.


DİLENCİ ÇOCUKLAR AZALDI
İlimizde hemen her vatandaşın mustarip olduğu Suriyeli dilenci çocukların sayısı ise Emniyet Müdürlüğü ve Belediye Zabıtasının yapmış olduğu etkin  mücadele ile olukça azaldı. Geçmişte esnaflar ile trafik ışıklarında sıklıkla görülen dilenci çocuklara şimdilerde çok rastlanılmıyor.


ÇOCUKLARA EĞİTİM VERİLİYOR
İlimizde yaşayan Suriyeli çocuklara Milli Eğitim Müdürlüğü  tarafından belirli merkezlerde Türkçe ve diğer dersler veriliyor, oryantasyon eğitimlerine tabi tutuluyor. Bu çocuklar hem okul hem de sosyal hayata katılarak Türk kültür ve törelerini öğreniyor. 


STK’LARIN DESTEĞİ
İlimizdeki Suriyeli mültecilere STK’ların desteği de sürekli devam ediyor.
Özellikle İHH ve Mamuratül Aziz Vakfı, sürekli olarak bu ailelerle ilgileniyor, yardımlarla birlikte milli ve manevi değerler konusunda bilgilendirme yapılıyor. Yapılan bu çalışmalar sebebiyle bu kesimde suç oranları da oldukça düşük seviyelerde kalıyor.