Dolar 30 TL'ye Yükselebilir

Döviz ve altın kurunda hızlı yükselişin devam edeceği yönünde beklentilerinin olduğunu ifade eden Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret ÇAKMAKÇI ' 14 Mayıs seçimlerinden sonra piyasalarda özellikle dolar kurunda ciddi bir yükseliş bekliyoruz. Bazı uzmanlara göre 1 Dolar 25 liraya hatta 30 liraya yükselecek beklentisi var' dedi.

Dolar 30 TL'ye Yükselebilir

Amerikan Merkez Bankası politik faiz oranını 25 puan artırmasıyla % 4.50- 4.75 seviyesine yükselirken bu oran  son 16 yılın en yüksek politika faizi puan seviyesine çıkmasına neden oldu. Artış piyasalara beklenilen olumlu tepkiyi yansıtmaması Dünya piyasalarında ons altının hızlı bir şekilde değer kazanmasına sebep oldu.   Vatandaşların en güvenli yatırım aracı olarak altında kalmaları tavsiyesinde bulunan Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret ÇAKMAKÇI  “Özellikle dolar kuru 14 Mayıs’tan sonra Piyasalar 14 Mayıs’ta yapılacak olan Türkiye seçimlerine kilitlendi. Geçen hafta Amerikan Merkez Bankası’nın 25 baz puan artışı vardı. Normalde bu artışlar Amerikan dolarının değer kaybetmemesine yönelik yapılan artışlardır. Bu artış piyasalar için yeterli olmadı dolayısıyla Dünya genelinde ons altına  talebi arttırdı. Avrupa Merkez Bankası ve FED’in faiz kararları, enflasyonlarının yüksek olması, doğalgaz ve petrol fiyatlarının yükselmesi fiyatların artmasına neden oldu. Önümüzdeki günlerde dünya konjektöründe altının yükselmesi devam edeceğini ve dolayısıyla iç piyasada da dolarda ve altında  yükselişin devam etmesini  bekliyoruz. Çünkü; seçimle  baskılanan dolar kuru seçimden sonra bazı uzmanlara  göre 25 lira bandında bazı uzmanlara göre 30 lirayı bulacağı yönünde açıklamalar var” diye konuştu. 

DÜŞÜŞ ASLA BEKLEMİYORUZ 

Seçimlerden sonra , altın ve dolar kurundaki değişmeler olacaksa hep beraber göreceğimizi kaydeden ÇAKMAKÇI “ Düşer mi derseniz biz asla düşüş beklemiyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi aktın uzun vadeli yatırım aracıdır. Bugün alın yarın para kazanırsınız diye kesinlikle bir yorum yapmıyoruz. Büyüklerimiz her zaman şunu söyler “ altın yastık altı yatırım aracıdır” yani  bir bir birikim yapılarak altına yatırım yapıldığı için kullanılan bir deyimdir. Altın uzun vadede her zaman değer kazanmıştır. Örneğin son 13 yılda altın yatırımcısına %33 değer kazandırmıştır. Yakın zamanı baz aldığımızda ise 2020 yılında Pandemi başlamadan altın gram fiyatı 250 TL civarında seyrederken bugün 1400 TL civarında. Vatandaşlığı tavsiyemiz olacak ama; inanın vatandaşlarımız bizden çok çok daha iyi piyasayı takip ediyor. Uzmanları,dünya piyasalarını takip ediyor. Ona göre fiziki altın alıyor. Son olarak vatandaşlarımıza tavsiyemiz altına gönül rahatlığıyla yatırım yapabilirler” diyerek açıklamasını sonlandırdı.