Doç. Dr. Sağmak: 'Ellerimizi yıkarken on on beş saniye iyice ovalamalıyız'

Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, '15 Ekim Dünya El Yıkama Günü ' dolayısı ile açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Sağmak: 'Ellerimizi yıkarken on on beş saniye iyice ovalamalıyız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, Dünya El Yıkama Günü’nün el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanya olduğunu, bu basit hareketin solunum ve bağırsak hastalıklarını yüzde yirmi beş ile elli oranında azaltabileceğini söyledi.

Dr. SAĞMAK TARTAR, ellerimizi yıkarken 10-15 saniye iyice ovalamalı, parmak aralarını ve tırnak altlarını iyice temizlemeli, toplam el yıkama süremizin 40-60 saniye olması gerektiğini ifade etti.

Dr. SAĞMAK TARTAR, el hijyenine yönelik küresel ilgiye rağmen dünya çapında çok sayıda insanın suya sabuna erişemediğini, Afrika’da her dört haneden yalnızca birinde su tesisi, su ve sabun ile el yıkanabildiğini söyledi.

Doç. Dr. Ayşe SAĞMAK TARTAR, bugün El Yıkama Günü’nü kutlarken, gerek yerel gerekse sivil toplum kuruluşlarını güvenli su ve semitasyona ulaşmayı artıracak stratejileri arttırmaya davet etti.

Dr. SAĞMAK TARTAR, su ve sabunla el yıkamanın, hastalıkların bulaşmasını engellemek için en uygun maliyetli ve etkin bir yöntem olduğunu ifade etti.