Diyet Yaparken Ekmekle Vedalaşmayın!

Başak MERAL GÜNDÜZ/Diyetisyen Elif Dişibüyük,kısa sürede kilo vermek için tek tip beslenmeye yönelenleri uyarıyor.

Diyet Yaparken Ekmekle Vedalaşmayın!

Beslenmede karbonhidrat tüketiminin kısıtlanmasıyla kısa sürede verilen kilolar kısa sürede geri alınır. Uzun vadeli sağlık ve kilo kontrolü için karbonhidratlardan ödün verilmemeli, onlardan vazgeçilmemelisi gerektiğini söyleyerek gazetemize açıklamalarda bulundu.

ÇOĞU KİŞİ DİYETE BAŞLADIĞI İLK ANDAN İTİBAREN EKMEĞİ KESEREK ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIYOR

Elif Dişibüyük “Ekmek hayatımızda olan bir gerçek olmasına rağmen çoğu kişi diyete başladığı ilk an ekmeği keserek zayıflamaya çalışıyor. Çoğu kişiden duyduğumuz ilk cümle ben ekmeği kestim çok fazla kilo verdim oluyor. Peki bunu yapmak ne kadar doğru ve ne kadar kalıcı ? Diyette ekmeği keserek ilerlemek tabiki doğru değil . Diyet sürecini bıraktıktan sonra ekmeğe özlem ile dönüş yapılıyor buda verdiğimiz kiloları tekrardan almamıza sebep oluyor.

Ekmeği kesince kilo veririz ama bu sağlıklı bir kilo kaybı olmaz. Bizim diyette ilk önem verdiğimiz kalıcı kilo vermemizi sağlayacak ve sürdürülebilir olacak bir diyet programı ile ilerlememizdir. Günümüzde pek çok çeşidi bulunan ekmek, diyetinizin vazgeçilmez bir parçası haline de gelebilir. Önemli olan doğru porsiyon kontrolünü ayarlayabilmektir. Karbonhidratlar, konsantrasyonu korumak ve daha iyi bir ruh hali sağlayan serotonin üretimi için de kritik önem taşır. Peki beyaz ekmek mi kullanmalıyız tam buğday/kepek ekmek mi ? Beyaz ekmek üretim aşamasında tahılın kabuğu ayrılarak üretildiği için tahılın kabuğundaki vitamin ve mineralleri içermez. Beyaz ekmeğin glisemikindeksi yüksek olduğu için; yani kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde düşürdüğünden kan şekerini olumsuz yönde etkiler ve çabuk acıktırır. Özellikle diyabeti ya da insülin direnci olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Bu kişiler için uygun olanlar kan şekeri dengesini sağlayan tam tahıllı/kepekli/çavdarlı ekmeklerdir. Kepekli tahıllar sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olabilir. Ayrıca çavdarlı, yulaflı, tam tahıllı, keten tohumlu gibi ekmekler diyet süreçlerinde hem lezzet hem de karbonhidrat ihtiyacınızı sağlıklı bir biçimde karşılayacaktır. Tam tahıllı ekmekler yoğun lif, demir, magnezyum ve selenyum içeriği ile de öne çıkıyor. Ayrıca lifli besinler bağırsak sağlığının korunmasında önemli rol oynar. Bunun yanı sıra lifli yiyecekleri bir anda hayatımızdan çıkardığımız durumda bağırsak hareketleri yavaşlayacaktır” dedi.

EKMEK İŞTAH KONTROLÜ SAĞLAR

Elif Dişibüyük”Ekmek iştah kontrolü sağlar, acıkma sıklığınızı dengeler, tokluk hissi sağlar ve kan şekerinizi dengeler. Tam tahıllı ekmek içeren diyetin diyet lif oranı yüksek olduğu için acıkmayı geciktirir, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Tam tahıllı ekmekler yağ oranınızı düşürerek kilo kontrolüne yardımcı olur ve metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller. Yani bu ekmekler şişmanlatmaz aksine zayıflamaya yardımcıdır.Ekmeğin aslında birçok olumlu etkisi vardır . Ama biz abartıya kaçtığımız için olumsuz yansımalarını görüp ekmeği diyette düşman olarak ilan ederiz. Kilo verme hedefiniz, yaşınız, cinsiyetiniz ve çalışma temponuz, kaç dilim ekmek yemeniz gerektiğini doğrudan etkileyen sebepler arasında. Diyetiniz ve hedefleriniz ile çelişmiyorsa, öğün başına 1-2 dilim ekmek yemeniz uygun olacaktır. Bu konuda tereddüte düştüğünüzde uzmandan yardım alarak tereddütleri giderebilirsiniz. Her zaman tabağınızda dengeye önem vermelisiniz. Önemli olan tüketim sıklığı ve porsiyon kontrolü sağlayabilmektir. Siz de bunu alışkanlık olarak oturttuğunuzda istediğiniz hedefe ulaşmış olursunuz”dedi.