Diş Hastanesi İnşaatı Durdu mu?

Pandemi ve sonrasında döviz artışından kaynaklı ekonomik krizden en çok etkilenen sektör inşaat oldu.

Diş Hastanesi İnşaatı Durdu mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Demir, çimento, fayans gibi birçok kalemin uçuk fiyatlarla bile bulunamadığı günleri geride bırakan sektör, artan maliyetler sebebiyle satışların durma noktasına geldiği bir dönemi yaşıyor.

Özel sektörde yaşanan bu kaotik hava, kamudan iş alan firmaları iflasın eşiğine getirdi. Son bir yıl içinde kamu tarafından yapılan inşaat ihaleleri, oluşan piyasa zamları ile ihale bedelinin 3-4 kat üzerine çıktı.

Bu sebeplerle birçok firma, aldığı fakat henüz başlamadığı ihaleyi iptal ettirmenin yasal yolunu kovalarken, başlamış inşaatlarda ise teminatı yakıp işi bırakmanın daha avantajlı olduğunu gören bazı yüklenici firmalar, şantiyeyi çoktan terk ettiler bile.

Geçtiğimiz aylarda Fırat üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan ve şartnamede “fiyat farkı ödenmeyecektir” şerhi konulan Diş Hastanesi inşaatı da bu olumsuzluktan nasibini aldı ve yüklenici firma kule vincini de sökerek şehri terk ettiği iddia edildi. 

Haber

Sektördeki bu olumsuzluk sebebiyle Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan tarafından Valilik ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) fiyat güncellenmesi ve sözleşmelerde revizyon yapılması için yazı gönderdi. Başkan Arslan, yakın tarihte sektörün sorunlarıyla ilgili çok önemli girişimler yapılmış olmasına karşın sonuç elde edilemediğini ifade ederek acil çözüm bulunmasını istedi.

İlimizde bulunan bazı kamu projeleri inşaat maliyetlerindeki fiyat artışları nedeniyle durma noktasında olduğunu ifade eden Arslan,  inşaat malzemelerindeki pandemi dolayısı ile meydana  gelen fahiş artışlar nedeni ile kamuya iş yapan müteahhitler maalesef iflaslarla karşı karşıya kaldıklarını, bu durumun çok sayıda okul, sağlık tesisi, kanalizasyon, gölet, içme suyu gibi projeleri durma noktasına getirdiğini dile getirdi.

Görünen o ki sektörden ciddi bir feryat yükseliyor. İnşaat sektörü; içinde yüzlerce sektörü de besleyen ve istihdam oluşturan bir alan olduğu için yetkililerin bu sesi duyması ve çare olması gerek.