Dev Zam! İçerik Azalıyor, Fiyatlar Yükseliyor

Yeni yıla sayılı günler kaldı… Zincir marketlerde bir zamanlar market tavanlarına kadar yükselen yılbaşı sepetlerindeki bir yıllık fiyat artışı yüzde 83 seviyesinde oldu.

Dev Zam! İçerik Azalıyor, Fiyatlar Yükseliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yıllık enflasyonu yüzde 61 olarak açıklarken, iğneden ipliğe gelen zamlar yılbaşı sepetine de yansıdı. Boyutuna ve içeriğine göre fiyatı değişen sepetlerde bir yıllık fiyat artışı yüzde 83 seviyesinde oldu.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre, geçen yıl 215 TL’ye satılan “Klasik kutu”, bu yıl yüzde 83 zamla 395 TL’den raflara çıktı. Yine geçen yıl 325 TL’ye satılan “Butik kutu” ise aynı oranda zamlanarak 595 TL’ye yükseldi. Bu artışa karşın klasik kutuda 4 ürün azalmış ve iki ürün de markası daha ucuz olan ürünlerle değiştirilmiş durumda.

Sepetlerdeki fiyat değişimlerini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz de şunları söyledi:

“Hayatın ne kadar pahalı olduğunu anlamak için TÜİK’e gerek yok. Sıcak enflasyonu evin dibindeki markette görüyor tüketici. Yılbaşı alışverişi yapacak para da moral de kalmadı kimsede. Zaten kasım ayı indirimleri de beklenen talebi oluşturmamıştı. Çünkü kredi kartlarında ziller çalıyor, ürünlerde gramajlar düşüyor, insanlar depresyona itiliyor.”