Depresifken Hayatın Tadını Çıkarmak Mümkün mü?

Başak MERAL GÜNDÜZ/Psikolog Aile Danışmanı Hilal Sarıbay Göçer, Depresif ruh hali hakkında bilgiler verdi.

Depresifken Hayatın Tadını Çıkarmak Mümkün mü?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hilal Sarıbay Göçer, ”Depresyon, beyindeki değişikliklerin yansıttığı aktivitelerden zevk alma yeteneğini azaltabilir. Bu durumda hayattan tat alınmaz ve aslında keyif verecek şeyler dahi acı çektirir. Depresif hissederken nasıl tat almaya yöneleceğiz gelin birlikte inceleyelim" dedi.

DEPRESİF HİSSEDERKEN NASIL TAT ALMAYA YÖNELMELİYİZ?

Göçer: "Unutmayalım ki atılan her adım depresyonun tedavisi için umut vericidir mesele aslında o adımı atabilmekte. Eğer sizde depresif bir ruh halindeyken bu yazıyı okuyorsanız ilk adımı attınız demektir. Umutlarını Yükselt; Depresyon, insanları ne yaparlarsa yapsınlar işlerin kötü olacağına ikna etmenin bir yolunu içerir. Bu doğal olarak iyi şeyler beklemeyi bırakma eğilimindedir. Umutlarınızı yükseltmek, istediğiniz şeyin bir resmini çizip ona katı bir şekilde tutunmak değildir. Bu daha çok bir orta yol bulmakla ilgili. Bir durumda neyin tadını çıkarabileceğinizi hayal edip edemeyeceğinize bakın. Hayal edin. Esnek Olun; Dünya nadiren kimsenin planlarına %100 uyar" şeklinde konuştu.

KENDİNE KREDİ VERME TEKNİĞİ

Göçer, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: "Keyifli olabileceğiniz bir şey yapıyorsanız, aktivitenin bazı parçaları hizalanabilir ve diğer parçalar hizalanmayabilir. Esnek olma alıştırması yapın. Alışveriş merkezine giderseniz ve en sevdiğiniz mağazalar kapalıysa, yemek alanını deneyin. Veya farklı bir yer deneyin. Esneklik, yolumuza çıkan iyi şeylerin en iyisine açılır.linden Gelenin En iyisi; Depresyonda hissettiğinizde anda olmak zordur. Endişelere veya üzüntüye kapılmakla meşguldür zihin. Sorun değil. Buna dikkat edin. Ve zihninizi keyifli bir deneyimin çapasına geri getirme alıştırması yapıp yapamayacağınızı görün. Bu, bir yolda yürürken bir kuş cıvıltısına biraz daha yakın dinlemek kadar basit olabilir. Kendine Kredi verme tekniği. Depresyon yaşarken hoşunuza gidebilecek bir şey yapmak bir başarıdır. Bunu unutmayın. Evde kalabilirdin, bunu yapmak zorunda değildin. Yine de bunu yapmanın bir yolunu bulduysan bir adım attın. Bunu kutlamaya çalışın. Güzel Anları Hatırlamak çok önemli. Kötü şeyleri iyi şeylerden daha net hatırlama eğilimindeyiz. En iyi kısımları bilerek hatırlayarak bu önyargıya karşı çalışma pratiği yapın. Bırakın zihniniz iyi şeyleri de hatırlasın ve anımsasın. İyi şeyleri hatırlamaya çalışın. Sonuç olarak; Depresyon yaşarken bir şeylerden zevk almak zordur. Çalışma gerektirir. Yine de, pratikle yapılabilir. Psikoterapi yoluyla yardım almak sorunun üstesinden gelmenin en güzel yolu olacaktır”