Depremlerden Sonra Durduk Yere Sallananlar Dikkat!

Başak MERAL GÜNDÜZ/Depremlerden sonra yaşanan en büyük sorunlardan biri de sürekli deprem oluyormuş gibi hissetmek.Çok sayıda kişi baş dönmesi şikayeti ile hastanelere başvuruyor.Yapılan muayene ve yapılan testlerde, deprem sonrası oluşan korkunun baş dönmesini tetiklediği tespit edildi.

Depremlerden Sonra Durduk Yere Sallananlar Dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vatandaşlar depremden sonra hem sağlık hem de psikolojik problemler yaşıyorlar. Yaşanan stres ve endişe hisleri birçok sağlık sorununa yol açıyor. Halk dilinde baş dönmesi olarak da bilinen vertigo hastalığı ile ilgili detaylı bilgi veren Opr.Dr.Mücahit Yıldız,”Vatandaşlar sürekli olarak deprem oluyormuş gibi hissettiklerini belirtiyor. Bu durumun en büyük nedenleri arasında vertigo hastalığı bulunuyor.Vertigonun belirtileri arasında; gerçekten dönme hissi, etraftaki cisimlerin dönmesi, boşlukta kendini güvensiz hissetme, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi olması, deprem oluyor hissi söylenebilir. Hastanın şikayetleri arasında bulantı, kusma, işitme kaybı, çınlama, tekrarlama olabilir.

Vertigonun çözümü; sıkıntının nerede olduğunu bulmakla başlar, tedavi aşaması daha sonra gelir. Vertigo artık teknolojinin bize sunduğu ileri düzey aletlerle tespit ve tedavi edilmektedir. Günümüzde kullanılan, en son teknoloji “vhit” ve “vemp”  cihazları ile; denge sistemlerindeki patolojilerin türü ve sebepleri saptanmaktadır.

Baş dönmesi ile başvuran hastayı, hekim iyice dinlemeli, detaylı bir muayene ile düşündüğü baş dönmesi türünü, hastaya yaptırdığı tetkiklerle doğrulamalıdır. Gerekli beyin ve sinir testlerinin yanında laboratuvar test yapılır.  Son yıllarda “vhit” ve “vemp” testleri ile baş dönmesinin, kulak kökenli mi yoksa beyin kökenli mi olduğu tespit edilmekte, buna göre yapılacak diğer testlere ışık tutmakta ve tedavisi aletler sayesinde yapılmaktadır”dedi.

BASİT MANEVRA EGZERSİZLERİYLE DE İYİLEŞEBİLİYOR

Periferik vertigo tanısı konulduktan sonra tedavi sürecinin çok kolay olduğunu belirten Opr.Dr.Mücahit Yıldız,”'Öncelikle hastalardan iyi bir hikaye alınmalıdır. Hikayede; baş dönmesinin başlangıç zamanı ve süresi, eşlik eden diğer bulgular ve kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Tanı konulduktan sonra basit manevra ve egzersizlerle hastalık büyük oranda iyileşmektedir' diye konuştu.

STRES,YORGUNLUK VE UYKUSUZLUK VERTİGOYA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Periferik vertigonun en bilindik belirtilerinin baş dönmesi, etraf dönüyor ya da cisimler hareket ediyor hissi ve deprem oluyor sanısı olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bunların en sık nedeni iç kulakta kristal oynamasıdır. Diğer nedenler ise; kafa travması, denizde ya da havuzda kulak ve ağza su girişi, stres, yorgunluk ve uykusuzluktur. İç kulaktaki iltihaplar ve dış kulak yolunu tıkayan kirler de vertigonun nedenleri arasındadır. Başlangıçta tamamen fiziksel bir hastalık olan vertigo, tekrar ettikçe hastanın psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Belirtiler çok uzun sürmüşse hasta ağlayarak bile gelebilir. Fakat çok basit tedavi yöntemleriyle hasta hızlı bir şekilde tekrar sağlığına kavuşabiliyor' şeklinde konuştu.