Depremin Maliyeti 103 Milyar Dolar

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı,  2023 Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu'nu ilk bir yıl içerisinde hazırladı ve kamuoyu ile paylaştı.

Depremin Maliyeti 103 Milyar Dolar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Raporda depremin mali tablosu da ortaya çıkmış. Buna göre depremin ülke ekonomisine maliyeti toplam 103,6 milyar dolar.

Bu tutarın 85 milyar dolarlık kısmı doğrudan hasar maliyeti, 18,6 milyar dolarlık kısmı ise ekonomik aktivite kaybı ile dolaylı maliyetlerden oluşmuş. Toplam maliyetin en büyük kısmını 56,9 milyar dolarla konut hasarları oluşturmuş.  Bunu 12,9 milyar dolarlık tutarla kamu kesimi hasarı ve 11,8 milyar dolarlık tutarla özel kesim hasarı takip etmiş.

Oluşan toplam deprem maliyetinin 2023 yılı milli gelirinin yaklaşık yüzde 9’una tekabül ediyor.

Milli gelirinin yüzde 9’unu depreme harcayan bir  Türkiye’nin başta ekonomi ve enflasyon olmak üzere birtakım sorunlar yaşaması elbette doğal. 11 ilin yıkılmasıyla üretimin durması, ciddi göç hareketleri ve taşraya kaçışın getirdiği sorunlarla bir yılı geride bırakan bir Türkiye’de TÜİK verilerine göre ocak ayı enflasyonunun aylık yüzde 6,70, yıllık enflasyonun  ise yüzde 64,86 olması çok şaşırtıcı olmasa gerek.

Devlet bu süreçte gerekeni yaptı ama bir şeyi hala yapamadı. Kamuda israf,  gereksiz ve zamansız yatırımlar, üretim ve istihdamı artıracak adımlar.  Bunlar yapıldığı takdirde enflasyon da düşecek, piyasa da eski haline dönecektir.