Depreme Çocuk Gözüyle Bakmak

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla temsili olarak Elazığ Valiliği makamına oturan öğrenci Ensar Doruk Tanış'ın ilk talimatlarından birisi, depremler sonrası ilimizdeki yapı stoklarının zaafiyetlerinin giderilmesine yönelik oldu.

Depreme Çocuk Gözüyle Bakmak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethi Sekin Şehir Hastanesinde kullanılan sismik izolatörleri örnek gösteren Tanış, bu sistemin tüm binalara uygulanabileceğini ifade etti.

23 Nisanda hem valilik hem de Belediye başkanlığı koltuğuna oturan çocuklarımızın ilk talimatı ve üzerinde önemle  duracağı konunun deprem olması çocuklarımızın depremlerden ne kadar çok etkilendiğini ve korktuklarının bir göstergesi olmakla birlikle yeni yapıların bu depremlere  hazırlıklı olmaları için ilk uygulama olarak deprem dirençli şehirler oluşturma yönündeki talimatlarını iyi okumak ve değerlendirmek gerekli.

Deprem gündemi artık çocuklarımızın da  ilkleri arasına girmişse, yöneticilerimizin ve özellikle siyasilerimizin bu konuda artık ciddi ve hızlı adımlar atmasının zamanı gelmiş ve geçiyor görünüyor.

Yeni deprem yönetmeliklerine göre yapılan binalarda sorun olmayabilir ama eski binaların yıkılması, yıkılan binaların da inşa edilmesinde deprem izolatörleri kullanılması artık çok lüks olmasa gerek. 

Yerli üretimleri de yapılan bu izolatörlerin daire başına getireceği maliyet 30-40 bin TL olsa bile buna değer. Zira depremler de yaşanan maddi kayıplar bunun çok çok üzerinde gerçekleşebiliyor.

Depreme her zaman uzman gözüyle değil bazen de saf, bazen de temiz ve duru düşüncelerin sadır olduğu çocukların gözünden bakmak gerek.