DASK'a Yoğun İlgi

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından DASK'ın hangi durumlar da depremzedelere destek verdiği ve başvuru şekilleri nasıl olacak soruları vatandaşlar arasından bir numaralı gündem olurken, Elazığ Hakimiyet Gazetesi DASK ile ilgili merak edilen konuları araştırdı.

DASK'a Yoğun İlgi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/Sigorta Tower Acentası yetkilisi Arif Biçerer yaptığı açıklamada,“ Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. Zorunlu Deprem Sigortası'nın süresi bir yıldır. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gereklidir. Depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünüdür. Köy yerleşim alanlarında bulunan binalar, belediye denetiminin bulunmaması sebebiyle kapsam dışı bırakılmıştır.” dedi.

DEPREM NEDENİYLE HASARLAR TEMİNAT ALTINDADIR

DASK’ın hangi hasarlarda devreye gireceği konularında da açıklamalarda bulunan Biçerer,“ Temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımlarında deprem sebebiyle meydana gelen hasarlar teminat kapsamdadır. Alo DASK 125, e-devlet ve web sitesi aracılığı ile kesintisiz şekilde hasar ihbarı almaya başlamıştır.” dedi.

DASK ÖDEMESİNİN YAPILMASI İÇİN HASAR BİLDİRİMİ YAPILMALIDIR

DASK’ın ödemelerinin  belirlenen fiyatlarda yapıldığını ifade eden Biçerer,“Betonarme yapı metrekare 3 bin 16 TL’dir. Diğer yapılar 2 bin 80 TL’dir. Bu hesaplama yapının metrekaresi ile çarpılarak ödeniyor.  DASK ödemesinin yapılması için ise hasar bildirimi yapılmalıdır. Hasar bildirimleri ALO 125, DASK resmi sitesinden ve E-Devlette Hasar İhbarı sayfasından yapılabilir. Hasar ihbarı yapıldıktan sonra görevliler hasar tespiti için olay yerine gider. İnceleme yapıldıktan sonra rapor hazırlanır. Hasar tespit raporu üzerinden yapılan değerlendirme ile ödenecek tutar belirlenir. Bir ay içerisinde banka hesaplarına ödeme yapılır.” dedi.

ÜST LİMİT 2023 YILI İÇİN 640 BİN LİRADAN FAZLA OLAMAZ

Biçerer, “DASK’da üst limit ise 2023 yılı için 640 bin liradan fazla olamaz. Metrekare nedeniyle ücret fazla çıksa da azami ödeme tutarı 640 bin liradır. Fazlasını almak için konut sigortasına başvuru yapılabilir."

“DASK’A İLGİ ARTTI”

Yaşanan depremler sonrası vatandaşların DASK’a ilgisinin arttığını ifade eden Biçerer, “İnsanlarımız daha önce DASK’ı sadece abonelik için yaparlardı. DASK abonelik poliçesi değildir, depremde ve doğal afetler de yapılarımızın korunması ve değerini almak için bir korunma yöntemidir.” dedi.

KEŞKE DEMEMEK İÇİN DASK YAPILMALI

Biçerer son olarak, “Vatandaşlarımızın DASK konusun da bilinçlendirilmesi gerekiyor. Keşke yaptırsaydık dememek için her konutun DASK yapılması gerekiyor. Vatandaşlarımızın bu konularda mutlaka evlerinin değerini kaybetmemesi için ve depremden sonra her hangi bir maddi kayıp yaşamaması için bu konuya gerekli önemi göstermesi gerekiyor.” dedi.

ELAZIĞ'IN DEPREM BÖLGESİ OLDUĞUNU UNUTMAYALIM

Biçerer,"Deprem gibi doğal olan bir afet için vatandaşların mal varlıklarını korumak olarak deprem sigortasının özetlenmesi mümkün. Özellikle Türkiye’nin bir deprem bölgesi olması ve Elazığ'da her geçen gün fay hatlarında olan hareketliliğin artmasıyla birlikte DASK daha önemli olan bir konu haline gelmiştir. Deprem esnasında vatandaşların evleri zarar görmese bile sonradan oluşabilecek olan afetlerde zarar görülebilir." dedi.

ELAZIĞ'DA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR

DASK'ın meydana gelen deprem nedeniyle maddi hasarlardan dolayı ödeme yaptığını ifade eden Biçerer,"DASK, yalnızca depremden ve depreme bağlı olarak meydana gelen maddi hasarlardan dolayı ödeme yapıyor. Bu ödemenin yapılabilmesi için binanın tamamının veya bir bölümünün zarar görmüş olması gerekiyor. Zorunlu Deprem Sigortası tazminatının hesaplanmasında, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, binanın yeniden inşasının mevcut piyasa koşullarındaki güncel maliyeti esas alınır. Son zamanlarda vatandaşlar DASK'a ciddi bir talep gösteriyor. Özellikle Elazığ'da DASK başvurularında ciddi bir artış var." dedi.