Cumhuriyet Şehidi Mehmet Zeki Dündar Alp Unutulmadı

Türk Ocakları Elazığ şubesi tarafından Şeyh Said isyanında işkence edilerek katledilen öğretmen Mehmet Zeki Dündar Alp adlı konferans düzenlendi.

Cumhuriyet Şehidi Mehmet Zeki Dündar Alp Unutulmadı

Elazığ Türk Ocakları, Şeyh Said isyanını ilk fark edenlerden olup isyanı gerekli kurumlara ileten isyancıların bunu  öğrenmesiyle işkence  edilerek katledilen Elazığlı hemşerimiz öğretmen Mehmet Zeki Dündar Alp'i konu alan konferans düzenledi. Fırat Üniversitesi tarih bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Kılıç’ın  konuşmacı olarak katıldığı konferansa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdiler.

Mehmet Zeki Dündar Alp’ in bir Türk milliyetçisi olduğunu ifade eden Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Prof. Dr.  Yavuz Haykır “ Mehmet Zeki Ömer Seyfettin’in bahsettiği ülkücüydü. Günümüzdeki ülkücüler gibi davranmıştı.   Herkesin sustuğu ve sindiği bir zamanda Türk devleti için yeni kurulan cumhuriyetten yana tavrını koymuştu. Yerel idareciler hepsi susarken o susmamıştır. Evi yakılırken o yine susmamış eşi ve çocuğunun gözü önünde işkence edilerek şehit edilmiştir” dedi.

Cumhuriyet Şehidi Mehmet Zeki Dündar Alp Unutulmadı

DEVLETİNE MİLLETİNE KARŞI KLAN HERKES HAİNDİR

Devletine, milletine karşı olan ona karşı silahlı mücadelede bulunan herkesin hain olduğunu vurgulayan Haykır “ Bu Şeyh Said içinde , Seyit Rıza içinde, Abdullah Öcalan içinde ve Fetullah Gülen içinde bu böyledir. Bunun aması, fakatı ve lakini yoktur. Yok Cumhuriyet ile problemi varmış, Atatürk ile problemi varmış, yok dini gerekçeleri  varmış hiçbirini kabul etmiyoruz. Devletine silah tutan ona isyan eden bizim için haindir” diye konuştu.

Cumhuriyet Şehidi Mehmet Zeki Dündar Alp Unutulmadı

Prof. Dr. Orhan Kılıç ise Mehmet Zeki Dündar Alp’in hayat hikayesini anlattığı konferansta “Merhum Alp’in günümüzde maalesef bir fotoğrafı ve mezarı yoktur. Çok hazin bir hikayesi vardır. Yazarkende çok etkisinde kaldım. O yüzden Cumhuriyetin 100. Yılında İz Bırakan 100 Elazığlı kitabında en fazla ona yer verdik” ifadelerini kullandı.
Kılıç “Şeyh Said isyanını iki cümle ile anlatın bana derseniz isyanın sebebinin önüne dinciliği koyan devleti ve yıkmaya yönelik bir isyandır. Bu isyanı destekleyenlerde haindir” diye belirtti.