Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da 3 Bin 750 Konutun İnşasına Başlıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yapılacak konutlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 'Elazığ'da 3 bin 750 konutun inşasına başlıyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da 3 Bin 750 Konutun İnşasına Başlıyoruz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaraları sarılmaya başlanıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ardından illerde yapılacak konut sayılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının satır başları şu şekilde;

"ELAZIĞ'DA 3 BİN 750 KONUTUN İNŞASINA BAŞLIYORUZ"

"Kimseyi asla yalnız bırakmayacağız. Sadece bizim değil insanlığın ortak miraslarını bünyesinde barındıran bu bölgeye hep birlikte sahip çıkacağız. Sağlam ve az hasarlı binalarda hayatın normalleşmesi için adımlar atıyoruz. 1 yıl içerisinde sağlam ve güvenli inşa edeceğimiz konutlarına yerleştirmeye başlayacağız. TOKİ'miz hazırlıklarını sürdürüyor. Hatay'da 40 bin, Kahramanmaraş'ta 40 bin, Gaziantep'te 18 bin, Adıyaman'da 27 bin konutun, Şanlıurfa'da 3 bin, Elazığ'da 3 bin 750 konutun inşasına başlıyoruz" ifadelerini kullandı. Deprem etki alanı gücüyle dünyada eşi benzeri olmayan bir deprem. Deprem, 7 metreyi aşan yer değiştirmelere neden oldu. Depremden sonraki ilk günlerde kimi eksikliklerin yaşandığını biliyoruz. Deprem haberini aldığımız andan itibaren tüm ekiplerimizi harekete geçirdik. Hala devam eden 6 bini aşkın artçı sarsıntıların yol açtığı tehlikelere rağmen ekiplerimiz çalışmalarını yürüttü. Deprem bölgesinde 3 milyon 108 bin az hasarlı ve hasarsız olduğu belirlendi. Çevre Şehircilik Bakanlığımız hasar tespit çalışmalarını bitirmek üzere. 12 binin üzerinde ağır iş makinesi faaliyetlere katıldı. Bölgede dağıtılan battaniye sayısı 30 bine, çadır sayısı 188 bine ulaştı. Konteyner, çadır sevkiyatı sürüyor. Kobteyner ev sayısını ihtiyaç dahilinde 200 bine çıkaracağız. Hali hazırda depremzedelerimizden çadırlarda barınanların sayısı 751 bine, konteylerde barınanların sayısı 24 bine ulaştı. Yurtlarda da barınan toplam 1 milyon 684 bin vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları giderilmiştir. Depremi fırsata çevirmeye çalışanlar çıkıyor. Milletimiz asıl cezayı bunları vicdanında mahkum ederek vermektedir. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 156, 114 bin 834 kişi enkazdan kurtarıldı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın

"YENİ BİNALAR 3-4 KATI GEÇEMEYECEK"

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız şundan emin olsun, şehirlerimizin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız. Bu bölgeye devlet ve millet olarak hep birlikte sahip çıkacağız. Hayatın normalleşmesini sağlayacak adımları atıyoruz. Kalıcı konutlar için TOKİ hazırlığını yapıyor. Konutlarımızın hiçbiri zemin +3 ya da 4 katı geçmeyecek. Konutlar kendi özgün mimarisine göre yapılacak. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin +3 şeklinde yapılacak. Üniversitelerimizden hocalarımızla, deprem uzmanlarıyla istişare ediyoruz. Sağlam zeminlere doğru tekniklerle inşa edilen yapıların yıkılmadığını bu depremlerde gördük. Yerleşim yerlerimizi ovalardan dağlara kaydırararak zemindeki sıvılaşmadan uzak tutmak istiyoruz. Her adımımızı ortak akla göre yapıyoruz.

TOKİ ÖDEMELERİNE ERTELEME

Depremden etkilenen bölgelerde TOKİ ödemelerini 3 ay süreyle erteledik. Deprem bölgesindeki öğrencilerimiz için devam şartı aramayacağız. Geçici sağlık merkezlerinde herhangi bir aksaklığa izin vermiyoruz. Türbe, cami, kilise, havra gibi yapılarımız için gerekli çalışmalara hemen başladık. Amacımız 1 yıl için de kültür varlıklarımızı yeniden kazandırmaktır.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da 3 Bin 750 Konutun İnşasına Başlıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da 3 Bin 750 Konutun İnşasına Başlıyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da 3 Bin 750 Konutun İnşasına Başlıyoruz