Çok Makul Değil

Geçtiğimiz gün İpekyolu Gençlik Merkezinde yaşanan ölümlü kavga sonrası 'İhmal mi Öngörüsüzlük mü?' başlığıyla konunun bir güvenlik zafiyeti olduğuna dikkat çekmiş ve vakanın, merkezin imaj ve misyonunu zedelediği ve kamuoyunda yanlış algılara sebebiyet verdiğini dile getirmiştik.

Çok Makul Değil
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu yazımız üzerine Valilikten bir açıklama geldi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Merkezinin yönetimi (Temizlik, Güvenlik, Bakım Onarım Hizmetleri vs.) İl Özel İdaresince yürütülmektedir. Merkezde, yürütülen faaliyetlerle orantılı olarak, 4 adet özel güvenlik görevlisiyle güvenlik hizmetleri sağlanmaktadır. Adalet Bakanlığına bağlı Çocuk Görüşme Merkezi ise durumun aciliyetine binaen geçici olarak İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Merkezi bünyesinde açılmıştır. Merkez, hizmetin niteliğine uygun olarak faaliyette bulunmaktadır. Merkez, esas hizmet binası tamamlandığında, faaliyetlerini yeni binasında yürütecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” 

Açıklama böyle. Ancak, böylesine sıkıntılı bir konu için kamuya ait yığınla boş ve atıl bina varken İpekyolu gibi misyonu yüksek, büyük hedeflere odaklanmış ve prestijli bir yapının bu işe tahsis edilmesi yanlış bir karar olmuştur. Zira bu üzücü  olaydan sonra hafızalarda bu konu  hep yer edinecektir. Keşke Eski Devlet Hastanesi, Eski Asker Hastanesi, Eski Sarahatun Hastanesinin bir katı ya da başka atıl bir kamu binası bu işe tahsis edilseydi.

Valilik açıklamasından gidersek, diyelim ki acil bir durum gelişti ve bu alanı Çocuk Görüşme Merkezi yaptınız. Yine söz konusu yazıda belirtildiği gibi dört güvenlik görevlisinin   o kadar kavga gürültüde müdahalesi yeterli oldu mu? Güvenlik görevlisi sayısı daha da çoğaltılamaz mı? Basına yansımasa da olay önce kavga ve arbede ile başlamış, bunun sonunda şahıs arabasına kadar giderek silahını alıp gelmiş ve bir insanı öldürmüş. Bu kadar olaylar yaşanırken 4 güvenlik görevlisi böyle önemli bir birimin olduğu merkez de yeterli olabilir mi?

Bu olay da gösterdi ki yöneticiler herhangi bir karar alırken önünü arkasını düşünmeden bunu yapıyor ve sorun çıkması halinde ise mazeretlere sığınıyorlar. Hiçbir mazeret ve makul görülmeyen açıklama, yiten bir canı geri getirmeyecektir. İnşallah bu tür olaylar son bulur ve gerekli bütün önlemler alınır.