Çocuklar Şeker Hastası Olur Mu?

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Esen, 'Çocuklarda tip 1 diyabetin belirtileri aniden ortaya çıkan sık idrara çıkma, çok su içme, aşırı yemek yeme, kilo kaybı, halsizliktir' dedi.

Çocuklar Şeker Hastası Olur Mu?

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı   Öğretim  Üyesi Prof. Dr. İhsan Esen, “Çocuklarda tip 1 diyabetin belirtileri aniden ortaya çıkan sık idrara çıkma, çok su içme, aşırı yemek yeme, kilo kaybı, halsizliktir" dedi.

DİYABETTE ERKEN TANI ÖNEM TAŞIYOR

Prof. Dr. İhsan Esen, “Erişkinlerde oldukça sık gözlenen şeker hastalığı (diyabetes mellitus) daha az sıklıkta (1000 çocukta 1) olmakla beraber maalesef çocuklarda da gözlenebilmektedir.  Tip 1 diyabet genetik olarak yatkın bireylerde insülin sentez eden beta hücrelerin vücudun bağışıklık hücreleri tarafından yok edilmesi sonucu meydana gelmektedir. Sonuç olarak vücutta insülin eksikliği ve yüksek kan şekeri varlığı söz konusu olur.  Bazı çevresel faktörlerin bu süreci tetiklediği düşünülmekle beraber günümüzde kanıtlanmış bir nedensel faktör yoktur. 

Çocuklarda şeker hastalığı genellikle son 2-3 hafta içinde ortaya çıkmış artmış susama hissi ve su içme, sık tuvalete gitme (idrar yapma), daha öncesinde idrarını tutabilen çocuğun idrar kaçırmaya başlaması, iştahında azalma olmaksızın kilo kaybı ve halsizlik şeklinde kendisini gösterir.  Bu belirtilere rağmen tanı almayan çocuklarda izleyen günlerde iştahsızlık, kusma, hızlı ve derin nefes alma ve sonrasında bilinç kaybı (şeker koması) gelişebilir.  

Yukarıdaki belirtileri taşıyan çocukların en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Belirtilerin ortaya çıkması ile bir doktora başvurmak şeker koması gibi ciddi durumlar ortaya çıkmadan tanı şansı tanıyacaktır. 

Erişkin şeker hastaların önemli bir kısmı ağızdan alınan ilaçlar ile tedavi edilebilirken çocuk şeker hastalarının neredeyse tamamının günde en az dört defa cilt altı enjeksiyon (iğne) ile insülin tedavisi alması gerekmektedir.  Bu çocukların tedavisiz kalması şeker koması ve hatta ölüm riski taşımaktadır. 

Sonuç olarak günümüzde genetik yatkın bireylerde tip çocuklarda tip 1 diyabet gelişimini önlemek mümkün değildir. Bununla birlikte erken tanı ve tanı sonrası uygun tedavi ve izlem aileler başta olmak üzere tüm toplumun sorumluluğundadır. Hep birlikte onları sağlıkla büyütmek için elimizden geleni yapmaya devam etmeliyiz” dedi.