Çocuk Ve Özgüven

Başak MERAL GÜNDÜZ/İlk Adımlar Anaokulu Kurucu Müdiresi ve Çocuk Gelişim Uzmanı Asiye Arıkan, çocukta özgüven geliştirme adımlarını gazetemize anlattı.

Çocuk Ve Özgüven

ÇOCUĞUNUZ NE YAPARSA YAPSIN ONU SEVMEKTEN VAZGEÇMEYİN
Asiye Arıkan,”Çocuğunuz ne yaparsa yapsın onu sevmekten vazgeçmeyeceğinizi bilmeli.Öz güven bir anda oluşan bir kavram değildir, zaman içerisinde yaşanan olaylar çocukta öz güveninin oluşumunu ve gelişimini sağlar. Aşağıda kısaca değineceğim maddeler çocuğunuzun öz güven gelişiminde size yol gösterici olacaktır.”

ŞARTSIZ SEVGİ GÖSTERİN

Arıkan,“Çocuğunuz ne yaparsa yapsın onu sevmekten asla vazgeçmeyeceğinizi bilmelidir. Olumsuz davranışları hakkında konuşurken ona karşı sevginizin azaldığına yönelik mesajlar vermekten sakınmalısınız. Mesajlarınız “Seni seviyorum; odanın kirli olmasına rağmen, notlarının çok iyi olmamasına rağmen, yaptıklarından hoşlanmama rağmen hâlâ seni seviyorum” olmalıdır.”

DİNLEMEYİ ÖĞRENİN

Arıkan,“Çocuklarınız size bir şeyler anlatmaya çalıştığında çok önemsiz olduğunu düşünseniz bile onu dinlemeye özen göstermelisiniz. Çocukların duyguları, gözlemleri ve algıladıkları dinlenmeye değerdir ve böyle yapmak çocukların kendine güvenlerini artırır. Bir şeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız, uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı söyleyin, söylediğiniz zamanda onu mutlaka dinleyin.” 

ÇOCUĞUN DUYGULARINI CİDDİYE ALIN

Arıkan,“Çocuğun yaşadıkları ve düşünceleri gerçek dışı olabilir, ancak ona hissettikleri gerçektir. Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını reddetmek yerine onu ciddiye alın ve onları yenmesine, kendi çözümünü bulmasına izin verin.” 

ÇOCUĞUN ÖZEL EŞYALARINA SAYGI GÖSTERİN

Asiye Arıkan,“Anne babalar, sıklıkla çocuklarına verdikleri oyuncakların ve kitapların kontrolünü ellerinde tutarlar. Örneğin; bir eşyasının atılmasına, çocuktan çok ebeveynler karar verir. Çocuğunuzun o oyuncakla oynama çağının geçtiğini düşündüğünüz halde, çocuğun hâlâ ona ihtiyacı olabilir. Bu nedenle eşyalarını atmadan önce ona sormalısınız.”

ÇELİŞKİLİ MESAJLAR VERMEKTEN KAÇININ

Arıkan,“Ebeveynler sözleriyle başka, davranışlarıyla başka bir şeyi ifade ettiklerinde çelişkili mesajlar ortaya çıkar. örneğin; çocuğa, çok sinirli olarak yüzüne bakmadan “seni seviyorum” demeniz ya da yalan söylememesini isteyip doğruyu söylediğinde kızmanız onu çelişkiye düşürebilir. Öz güvenli çocuk yetiştirmek için öncelikle çocuğa karşı dürüst olmak gerekir. Kızarken, ona kızgın olmadığınızı söylememelisiniz. çocuğa model olmalı, ona söylediğinizi siz de yapmalısınız. Verdiğiniz sözleri tutmalısınız.İstekleriniz  ve kurallarınız açık olmalı, sözlerinizle vücut dilinizin birbirine uymasına dikkat etmelisiniz.”

SORUMLULUK VERİN

Arıkan,“Çocuklara kendi başlarına bir şeyler yapmaları ve keşfetmeleri için imkân vermek gerekir.Bu durumda yanlış yaptıkları zaman bunları fark etmeleri ve sorumluluk almaları önemlidir. Gereken yerlerde yönlendirme yapmakta fayda vardır. Özellikle çocuk için zor olan görevlerde, anne babanın yardımı ve yönlendirmesi çocuğa iyi gelecektir. Bağımsız ve sorumluluk sahibi olması, gelişerek oluşan bir durum olduğu için yönlendirme yapmak gerekir. Bunu yapmak için çocuk ilk olarak yönlendirilir, bazı şeylerin nasıl ele alınacağı öğretilir, başaramadıkları yerde bunun açıklaması yapılır ve yavaş yavaş yardım azaltılır.”

ÇOCUĞUNUZUN TEK OLDUĞU ÜZERİNE ODAKLANIN
Arıkan,“Her çocuk tek ve özeldir. Her çocuğun ayrı bir zekâsı, ilgisi, yeteneği vardır. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamak yerine kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlere katılma imkânı sağlayarak onları araştırmaları ve yeni şeyler keşfetmeleri için destekleyin. Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine öz güven duymalarını sağlamış olursunuz”dedi.

İLK ADIMLAR ÇOCUK AKADEMİSİ’NDE ÖĞRENCİLER TOPLUM İÇİNDE FARKINDALIKLARINI FARKETMEKTEDİRLER  

Asiye Arıkan”İlk adımlar çocuk akademisi öğrencileri ilk öğretime başladığı sürecin öncesinde ve sonrasında  toplum içinde farkındalıklarını farkettirmektedirler.  kurumumuzda Çocukların  bireysel farklılıklarını ön plana alarak  yapılan tüm plan, programlar çocuğun özgüvenini   bende varım dediği çalışmalar yapılmaktadır . Okul öncesi eğitimin amacı budur çocuğa okuma yazma öğretme ortamı değildir. Maalesef  son dönemlerde  bu konuyla ilgili çok ciddi yanlışlar yapılmaktadır. Okul öncesinin amacı,çocuğun bireysel farklılığının farkına varacağı sosyal yaşam becerilerini kazanacağı, toplum içerisinde bende varım diyeceği, problem çözmeyi öğreneceği  oyun kurup lider olmayaı öğreneceği  yeteneklerinin farkına varıp geliştirilecek  bir dönemdir. Bu altın çağ dediğimiz dönem çocuğun mihenk taşı  dediğimz   süreçtir.Kurumumuzda yıl içerisinde çocuğun üstlendiği proje çalışmaları belirli gün ve haftalardaki aldığı roller sahne gösterileri, akranları ile birlikte geçirdiği kaliteli vakit ile bu sürecin en sağlıklı bir şekilde özgüvenini kazandığı ve benliğini ortaya koyduğu  birbirinden farklı çalışmalar uygulanmaktadır. Kurumuzun pedagogu tarafından düzenli olarak veli rehberlik çalışmaları yapılmakta ve çocuklar yakından takip edilmektedir,aile ile işbirliği doğrultusunda çocuklar gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamaktadır. Elazığ ili içerisinde okul öncesi eğitim döneminde birbirinde farklı çalışmalar ile yılların tecrübesi ve donanımı  ile çocuğunu hayata hazır hale getirmek isteyen tüm ebeveyinlerin tüm sorularına beklentilerine  istek ve taleplerine cevap aldığı bir kurumdur.Her çocuk özeldir bir çocuk gelişir dünya gelişir” dedi.