Çocuk ve Aileye Çözüm Teknikleri

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çocuk Gelişim Uzmanı  Asiye Arıkan,'Çocukların birçoğu büyürken saldırgan davranışlarının arttığı bir dönemden geçebilirler.İki ila beş yaş arasındaki çocukların vurma, tekmeleme gibi davranışlar sergilemesi bulundukları yaş döneminin basit tepkisel davranışları olmakla birlikte, ebeveynlerin müdahale etmeleri gereken davranışlardır. Çünkü bu davranışların özellikle belli bir kazanım ile neticelenmesi çocuklarda davranışı öğrenme ve tekrar etme eğilimini artırır. Her çocuk bu ve benzeri saldırganlık örnekleri gösterebilir ve yaşları gereği gayet doğal olan bu davranışları engellemek için öfkelerini ve güdülerini nasıl kontrol edebileceklerini onlara öğretmeliyiz' dedi.

Çocuk ve Aileye Çözüm Teknikleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TEKNİKLER ÇOCUĞA DUYGULARINI İFADE ETMEYİ ÖĞRETİN

Asiye Arkan,”Çocuğumuz birine vuruyorsa bu davranışını durdurup onun sakinleşmesini beklemeliyiz. Gerekirse elinden tutarak, kucağımıza alarak beklemeliyiz.

•Çocuğumuzun neye öfkelendiğini anlamaya çalışıp, sakin bir tavırla öfkelendiği konu hakkında onunla konuşmalıyız. Bu hem öfkesini açığa çıkarmaya hem de sakinleşmesine yardımcı olur.

•Onunla öfke anında göz teması kurun ve bu davranışını onaylamadığınızı sakin, net cümlelerle ona iletin.

•Öfkelendiği ve saldırganlaştığı olay hakkında onu anladığınızı, ancak vurmanın, tekme atmanın, zarar vermenin yasak olduğunu ona net cümlelerle söyleyin.

•Çocuk egosu dediğimiz içinden çıkılmaz girdaba düşmeyin. Çocuklar konuyu ve ilgiyi kendilerine çekmek için sürekli yeni sorular sorabilirler, yeni cümleler kurabilirler ancak siz net ve yalın olun. “Vurmak kötü bir seçimdi. Bu konuyu seninle daha sonra konuşalım” gibi yalın bir cümle kurabilirsiniz.

•Çocuğunuzu öfkeli olduğu anda yargılayan sorular kaçının. Niye bu kadar öfkelisin?, Bu kadar kaba olmanın nedeni nedir? Gibi yargılayıcı soru cümlelerinden kaçının. Çünkü bu öfkesini artıracak ve onu anlamadığınızı düşünecektir.

•Çocuğa duygularını ifade etmesini öğretin. Çocuklar genellikle mutsuzluk ve öfkeyi bir birleri ile karıştırır. Çocuklarımıza öfkeli insan yüzleri ve mutsuz insan yüzlerini öğretip oyunlar eşliğinde duygularını nasıl ifade etmeleri gerektiğini öğretin.

•Çocuklarla öfkelenmedikleri bir zamanda bu konu hakkında konuşun ve öfkelerini ifade etmeleri için alternatif cümleler, davranışlar öğretin.

Öfke tüm insanlar bulunan ortak bir duygudur. Çocuklarımızın öfkelerini engelleyemeyiz ancak bunu ifade etme tarzlarını değiştirmek için onların önünde yeni bir yol açabilir. Ebeveynler olarak bizlere düşen en önemli görev onlara hayatları boyunca ışık tutmaktır. Sevgi tüm problemi çözebilecek güçtedir. Onlara öğreteceğimiz en önemli unsur kendini sevmek ve tüm canlıları sevmek ve saygı duymaktır”dedi.