Çiftçiler Tüccarın İnsafına Terk Ediliyor

İlimizde arpa hasadı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan arpa taban fiyatı 7 TL olmasına rağmen, TMO ürünü almadığı için bazı tüccarlar bu fırsatı ranta çevirerek çiftçiden arpanın kilosunu 4.5 TL'ye alıyorlar.

Çiftçiler Tüccarın İnsafına Terk Ediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Köyüne biçerdöver gelen köylü bir daha gelmez endişesi ile arpasını biçiyor, TMO da 5 Temmuz da sezonu açacağından alım yapmadığı, ürünü depolama imkanı da bulunmadığı  için mecburen arpa tüccarlarına 2.5 TL daha ucuza vermek zorunda kalıyor.

Oysa ilimizde  arpa hasat dönemi belli. Havaların biraz da serin gitmesine rağmen 10 günden beri ilimizde arpa biçiliyor. TMO da 5 Temmuzda sezonu açacağını ilan edince ve alsa bile bin bir zorlukla ürün teslim edildiği için çiftçi, tüccarın insafına ve merhametine terk ediliyor.

Yetkililer bu sorunu nasıl çözer ya da nasıl bir formül bulur bilinmez ama bu zorlukları yaşayan çiftçi, seneye ekip biçmez ve üretim yapmazsa, ülke ciddi bir gıda krizine girer. 
Bunun çözümü için de ithal tahıl uygulamasına gidilir ki bu da bütçeye ciddi bir yük getirir.

Bu tabloyu yaşamamak adına ilgili kurumlar, bakanlıklar ve siyasilerin acilen devreye girmesi ve sorunu çözmesi  gerekiyor.