CHP'nin Masası Çözüm Olur mu?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve 10 CHP Milletvekilinin katılımları ile gerçekleştirilen 'Ekonomi Masası'nda STK başkanları, ilimizin sorunları ile ilgili hazırladıkları dosyaları sunarak çözüm taleplerini ilettiler.

CHP'nin Masası Çözüm Olur mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Sözcüsü ve  Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, sivil toplum kuruluşu, meslek ve esnaf odaları temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıya katılan STK, Oda ve dernek temsilcileri, ilimizin sorunlarıyla ilgili hazırladıkları dosyaları gelen heyete sunarak çözümlenmesi konusundaki taleplerini ilettiler.

Sorunları bizzat heyete iletmek isteyen STK Başkanlarına “dosyalarınızı bizlere verin ya da sizleri ziyaretlerimizde bizzat dinleriz” denilen toplantı, karşılıklı istişare yerine tek taraflı sunum ve hükümeti eleştiri boyutunda kaldı.

İktidarın yeni ekonomi modelini cari açık üzerinden eleştiren  CHP Sözcüsü Faik Öztrak, inat ve ısrarla sürdürülen bu politikanın yanlışlığına dikkat çekti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, İzmir Milletvekili Bedri Serter, Uşak Milletvekili Özkan Yalım ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın katılımıyla gerçekleştirilen “ekonomi masası” sorunları çözmeye yarayacak somut öneriler yerine mevcut ekonomi düzenini ve iktidarı eleştirmesi  dikkat çekti.

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

ÖZTRAK: “DÜŞÜK KUR VE FAİZ ÇÖZÜM OLMADI”
Toplantıda konuşan Öztrak, “Düşük kur ve faizle biz bu ekonomiyi yönetiriz. Ne olacak? Kur değersizleşecek. Cari açık kapanacak. Cari açık kapanınca rezervler artacak. Sonra kur yeniden değerlenmeye başlayacak denilen hikâye. Cari işlemler dengesi. İlk beş ayda. Yıllık olarak Türkiye bu yıl 18,6 milyar dolar cari işlemler açığı vermeyi hedeflemişti. İlk beş ayda 28,1 milyar dolar oldu. Bütün yıl için beklenen cari açık 40 milyar dolar. Cari açık düşmedi” dedi.

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

BÜYÜME MODELİ İFLAS ETTİ 
CHP’li Öztrak, 1,5 yılda 36 ili ziyaret ettiklerini, yurttaşlarla, iş dünyasının sorularını dinlediklerini ve sorunlara çözüm önerilerini aktardıklarını dile getirdi. 

Öztrak, burada Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı sunumda, ülke ekonomisinin “buhrana” nasıl düştüğünü anlattı. 

Öztrak, Türkiye’nin büyüme modelinin iflas ettiğini ve ekonomik krize neden olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile de ülkenin kurumlarının tahrip olması sonucu yönetim krizi ortaya çıktığını ve son olarak da koronavirüs pandemisiyle ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle beraber de ülkede buhran oluştuğunu söyledi. 

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

“FAİZ 138 MİLYAR LİRA OLMUŞ”
Öztrak,”Bütçe ülkenin ekonomik tercihini gösterir. Ama bütçenin ilk altı ayındaki harcamalara baktığınızda rekor faiz harcamaları. ‘Biz faizi sevmeyiz, en büyük düşmanı biziz’. Bunları duyuyoruz. Ama baktığınızda 80 milyar lira faize ilave istenmiş. Faiz 138 milyar lira olmuş. Kur Kurumalı Mevduat için ödenen altı aylık faiz. Cebimizden bir kuruş para çıkmayacaktı. Hatırladınız mı? Kur Kurumalı Mevduat için. Şu anda bütçeden 37 milyar lira para çıktı. Çiftçiye destek ne kadar? 37 milyar kur korumalı mevduata verdik. Çiftçiye ne verdik? 21 milyar lira. Sosyal destekleri ne kadar verdik? 18 milyar lira. Dolayısıyla bütçe gerçekten çok sınırlı sayıda mevduat sahibi ve faiz lobilerine çalışan bir bütçe olarak ortaya çıkıyor.”

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

TÜRKİYE CAZİBE MERKEZİ OLMALI
Öztrak, sunumunda CHP’nin Türkiye ekonomisinin düzelmesi için yapacaklarını da aktardı. Öztrak, dünyada arz zincirlerinin kısalacağını ve ticaretin aynı küresel değer ülkelere sahip ülkeler arasında gerçekleşeceğini söyleyerek, Türkiye’nin de cazibe merkezi hale geldiğinde orta gelir tuzağından çıkacağını kaydetti.  

“ÇÖZÜM ALTILI MASA”
Öztrak, altılı masanın Türkiye ekonomisini düzeltecek kadrolara sahip olduğunu vurgulayarak, şunları açıkladı: “Altılı masa olarak, iki hazine müsteşarı, iki bakan, bir Merkez Bankası Başkanı ve bir de Ticaret Bakanlığı Müsteşarı eski birtakım tedbirleri açıkladık. Aslında bu tedbirler ülkeyi hızla düzlüğe çıkarabilecek olan tedbirler.” 

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

ALINACAK ÖNLEMLER
Öztrak, ekonomiyi nasıl düze çıkartacaklarına ilişkin de şunları söyledi:“Durum ve Hasar Tespit Komitesi kuracağız, hemen ülkede nerede ne sıkıntı var tespit edeceğiz. Ardından Ekonomik ve Sosyal Konseyi yeniden çalışır hale getireceğiz. Onun ardından Stratejik ve Planlama Teşkilatı’nı kuracağız. Son olarak da Merkez Bankası’nın bağımsızlığını sağlayacağız. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı derken bir şey söyleniyor. ‘Efendim bürokrat seçilmişin üzerinde mi olacak?’. Böyle bir şey yok. Tek bir şey var yapacağın. Hükümet belirleyecek enflasyonu ve hangi noktaya gideceğine hükümet karar verecek. Sonra da Merkez Bankası’na diyecek ki ‘Bu noktaya gitmek için elindeki araçları kullan’. Bağımsızlık bu. Bütün bu tedbirlere baktığınız zaman aslında çözüm var. Türkiye’yi nasıl düzlüğe çıkarmak mümkün. Ama şu andaki mevcut yönetimin bu kapasitesi kalmamış durumda.”

 “DEVLET, ELAZIĞ’A BÜYÜK BİR KAYNAK AKTARDI 
Erol, Elazığ’da CHP’nin yurttaşlara dokunduğunu ifade ederek: “Elazığ depreminde yurttaşlar için yaptıklarını anlattı. Erol, “Devlet buraya inanılmaz kaynak aktardı. 25 bin konut yapıldı. Ama hak sahibi olan vatandaşlarımızı dinlemek yerine Ankara’da yapılan planlamalarla deprem konutlarımız yaşam değil barınma alanı olarak, yani Elazığ tabiriyle kümes gibi evler yapıldı. Kaynağın yanlış kullanılmasından kaynaklı Elazığ sorunlarıyla beraber bırakıldı” şeklinde konuştu.

“ELAZIĞ’DAKİ SİYASET TABLOSU DEĞİŞECEK”
Erol, CHP’nin önümüzdeki dönemde iddiasının  büyük olduğunu dile getirerek, “İddiamız karşıtlık ve gerilim üzerinden siyaset izlemek değil. İddiamız hizmet endeksli, hizmetle farklılık yaratarak Elazığ’a hizmeti getirmek” dedi. Erol, önümüzdeki dönem Elazığ Belediye Başkanının CHP’nden seçilmesini konuşabileceklerini ifade ederek, “Elazığ dışarıdan görenler Elazığ’ı sağın kalesi olarak bilirler. Halbuki Elazığ’a umut verdiğinizde bu seçimde yaşayacağız ve göreceğiz, Elazığ’da CHP hizmet endeksli siyaset anlayışı ile sayın Genel Başkanımız Eylül ayında Elazığ’a gelerek, Elazığ’ı kalkınmada pilot il ilan ettiğinde, Elazığ’daki siyaset tablosu değişecek” dedi.

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

ETSO’YA ZİYARET 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Başkanlığında Elazığ’a gelen CHP Ekonomi Masası, daha sonra Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan ile bir araya geldi. 

ELAZIĞ, PİLOT İL OLACAK 
Başkan Arslan, ilimizde iş dünyasının mevcut ekonomik durumunu gelen heyete aktardı. Elazığ ile ilgili analizlerini dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise Türkiye’de ekonomik krizden en çok etkilenen şehrin deprem yaşayan Elazığ’ın olduğunu, Elazığ’ın uyuşturucu kullanımında ilk 25 şehir arasında olduğunu aynı zamanda her sektörde yüksek potansiyele sahip olduğunu söyledi. 

CHP İktidarında kalkınmada Elazığ’ın pilot il olacağını yineleyen Öztrak “Elazığ’da istişareye dayanan, siyaseten birbirini karalamaya değil, siyaseten rekabete dayanan bir yaklaşım hakim olduğunda Elazığ hak ettiği yeri alacaktır” dedi.

CHP'NİN Masası Çözüm Olur mu?

ARSLAN: “ELAZIĞ MASTER PLANI OLUŞTURDUK”
Elazığ’ın tarım, hayvancılık, ticaret gibi potansiyeli yüksek sektörleri hakkında bilgi veren Başkan Arslan, Elazığ depreminin şehri olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Bu afet şehrin ekonomisini de ciddi anlamda etkiledi. Deprem sonrası Elazığ’da ortak akılla bu işin üstesinden gelelim diye düşünerek Elazığ’ın Master Planını oluşturduk. Bu master plan çerçevesinde şehrin tüm sektörlerinde hangi alanlarda ne gibi yatırımlara, altyapılara ihtiyaç var, fırsat olan sektörler hangileri, tehdit olan sektörler hangisi, gelecek ile ilgili umut vadeden sektörlerimiz neler, il ve ilçe bazlı analizler olmak üzere çalışmalar yaptık. Bu çalışmayı son derece önemsiyoruz. Bunun üzerinde de tüm faaliyetlerimizi de yürütüyoruz” dedi.

ARSLAN: ELAZIĞ 5 YIL DAHA 6. BÖLGE DESTEKLERİNDEN FAYDALANSIN
Elazığ’da deprem, deprem sonrası pandemi ve mevcut ekonomik krizin şehri olumsuz etkilediğini belirten Arslan, “Bugün hangi esnafımıza gitsek işler çok düşük diyor. Özellikle insanlarımız temel ihtiyaçlarının dışındaki harcamalarında ciddi bir kısıntıya gitti. Bu da üreticilerimizin, genel giderlerini karşılamamalarına sebep oldu. Şimdi onlara destek olma zamanı. Diyoruz ki Elazığ 5 yıl 6. Bölge desteklerinden istifade etsin ve böylelikle tüccarımızın, esnafımızın üzerindeki en azından vergi yüklerini hafifletelim ki insanlarımız iş kaybına uğramasın. Bu talebimizi de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a ilettik. Sürecin takipçisiyiz” diyerek gelen CHP Heyetine sorunları aktardı.