Çelik: 'Ulusal Sulak Alan Envanter Bilgi Sistemi Sulak Alan Veri Girişi Devam Etmekte'

Doğa Koruma ve Milli Parklar  Elazığ İl Şube Müdürü Hüseyin Çelik 'Dünya Sulak Alanlar Günü' nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Çelik: 'Ulusal Sulak Alan Envanter Bilgi Sistemi Sulak Alan Veri Girişi Devam Etmekte'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çelik yaptığı açıklamada şunları ifade etti:“ Yağmur ormanlarından sonra biyolojik olarak en üretken ekosistemler olan sulak alanlar, gerek ekolojik dengenin sağlanmasında, gerekse biyolojik çeşitliliğin korunmasında büyük önem taşımalarının yanı sıra yöre ve ülke ekonomisine çok büyük katkıları olan ekosistemlerdir. Suyu depolama, balık, saz gibi su ürünlerini barındırma, sel ve taşkınları önleme, havzadaki su rejimini düzenleme, azot fosfor gibi besin tuzlarını alıkoyarak filtre görevi görmeleri sebepleri ile büyük önemlere sahiptirler.”dedi.

Çelik sözlerine şöyle devam etti:“ Türkiye yarı kurak iklim kuşağında yer almakta olup, Türkiye’nin gelecek nesillerine sağlıklı ve yeterli su bırakabilmesi için kaynakların çok iyi korunup, akılcı kullanılması gerekmektedir. Bu bakımdan, sulak alanların korunması ve geliştirilmesi, halkımıza yeterli su arzını sağlamak için gerekli en mühim sorumluluklarımızdan birisidir. Bu görevi yerine getirebilmek için Türkiye, Sulak Alanların Korunması Sözleşmesine (Ramsar Sözleşmesi) 1994 yılında taraf olmuş ve toplam büyüklüğü 184.487 ha. olan 14 sulak alanını sözleşme listesine Ramsar Alanı olarak dahil etmiştir. Bu alanlara ek olarak 2 adedinin ilimiz sınırları içerisinde bulunduğu 59 adet Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan(Hazar Gölü Sulak Alanı ve Güney Keban Baraj Gölü Sulak Alanı), 32 adet Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan olarak olmak üzere 1.146.420 ha büyüklüğünde toplam 105 adet sulak alan ilan ve tescil edilmiştir. Bakanlığımızca 1999 yılından bu yana Ramsar Sözleşmesinin “sulak alanların akılcı kullanımı” prensibi kapsamında Sulak Alan Yönetim Planları hazırlanmaktadır. Bakanlığımızca 1999-2022 yılları arasında 75 adet sulak alan yönetim planı hazırlanarak uygulanmaya konulmuştur.

2015 yılında başlattığımız Ulusal Sulak Envanter Projesi ile ülkemizdeki sulak alanlar il il bölge bölge belirlenmektedir. Bu kapsamda, Ulusal Sulak Alan Envanter Bilgi Sistemi sulak alan veri girişi devam etmekte olup   2023 yılı sonuna kadar 2000 adet sulak alanın sisteme girişi sağlanacaktır.

İklim değişikliği ve insan müdahaleleri nedeni ile su kıtlığı yaşayan alanlardaki su kullanımının planlanması için ilgili sulak alanlarda Matematiksel Modelleme yapılarak su kullanımı kontrol altına alınmaktadır.

Ülkemizde kuş gözlemciliğinin ve doğa fotoğrafçılığına olan ilginin artması neticesinde sulak alanlarımızda ekoturizm tesislerine ihtiyaç bulunmaktadır. Günümüz itibari ile 55 adet sulak alanda 69 kuş gözlem kulesi,  9 yürüyüş yolu,  13 ziyaretçi merkezi, halkımızın istifadesine sunulmuştur. İlimizde 3 adet Kuş Gözlem kulesi halkımızın istifadesine sunulmuştur.

Sulak alanların önemi, korunması ve akılcı kullanımı konularında kamuoyu bilincini geliştirmek maksadıyla Ramsar Sözleşmesi'nin imzaya açıldığı 2 Şubat günü ülkemiz de dahil olmak üzere, Sözleşmeye üye 172 ülkede kamu kurumları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve okullar tarafından “Dünya Sulak Alanlar Günü” olarak kutlanmaktadır.

Sulak Alanlar Günü’nün 2023 yılı teması insan müdahaleleri ve iklimde değişikliğinin etkileri nedeni ile ekolojik yapısı bozulan sulak alanların önemi ve bu alanların geri kazanımlarının önemini vurgulamak maksadıyla ‘Şimdi Sulak Alanları İyileştirme Zamanı’ olarak belirlenmiştir.Bu  duygu ve düşüncelerle 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Gününün toplumda sulak alanların önemimin tekrar hatırlanmasına vesile olmasını diliyor ve saygılar sunuyorum.”dedi.