Çarşı, Sessiz ve Sakin

Her bayram öncesi çarşı-pazarda yaşanan hareketlilik ne yazık ki bu bayramda görülmüyor. Geçtiğimiz yıllarda pandemi dolayısıyla bayram ziyaretlerinin olmadığı dönemlerde dahi yaşanan yoğunluğu bu bayram öncesi göremiyoruz. 

Çarşı, Sessiz ve Sakin

Şehrin ticaretinin ve bayram  hazırlıklarının kalbinin attığı yer olan tarihi Kapalı Çarşımızda bile saat 18’den sonra hayat adeta duruyor. Bu saatte çarşıda olan sakinlik doğal olarak esnafa da yansıyor ve bu saatte birçok kepenk kapanıyor.

Bunun en önemli sebebi ise ürünlerde yaşanan aşırı zam ve hayat pahalılığı. Bu durum geçmişin bayram hazırlık ve ritüellerine  de yansıyor. Tepsi tepsi açılan tatlılar, sarmalar, içli köfteler, hazırlanan limonata, vişne ve çilek şurupları ve daha birçok geleneği yüksek enflasyona kurban veren insanlarımız, bu yıl çok az sayıda kesilecek olan kurban sebebiyle kurban etinden de mahrum olacak.

Kurban bağışları daha hesaplı olması dolayısıyla vekaletle yurt dışına gitti. Nasıl gitmesin? Elazığ’da küçükbaş kurbana ortak olmanın  en ucuzu 5 bin lira. Bu rakam 8 binlere kadar çıkabiliyor. Bu rakamla kurban ibadetini eda etmekte zorlanan hemşerilerimiz haklı olarak ya 1.800 TL  kurban bedeli olan Diyanet Vakfına ya da  çeşitli  hayır kurumlarına göndermeyi tercih ediyor.

Bu şartlar ve manzara da gösteriyor ki Kurban bayramımızı,  o güzelim bayram hazırlıkları ve coşkusunu bu yıl enflasyona kurban ettik.