Çanlar Balıkçılık İçin Çalıyor !

Denetimlerin azlığı ve kaçak avlanmaya karşı  caydırıcı olmayan cezalar nedeniyle  Keban Baraj Gölü'nde balıkçılık bitme noktasına geldi

Çanlar Balıkçılık İçin Çalıyor !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Denetimlerin azlığı ve kaçak avlanmaya karşı  caydırıcı olmayan cezalar nedeniyle  Keban Baraj Gölü’nde balıkçılık bitme noktasına geldi. Balıkçılığın her geçen gün kan kaybetmesinin nedenini vatandaşlar bilinçsiz avlanan balıkçıları suçlarken balık satıcıları ise yasak zamanda  tatlı su balığına rağbet gösteren vatandaşları suçluyor. En büyük  ve en gerçekçi iddiayı  ise avlanan balıkların Elazığ piyasasında alıcı bulmaması nedeniyle Diyarbakır ve Batman’a götürülmesi  oluşturuyor.

Sarı Balığı Kaybettik, Sıra Sazan ve Turnada !

Bilinçsiz ve kaçak avlanma nedeniyle sarı balığın baraj gölünde   neslinin tükendiğini ve bir iki yıl içinde aynı sonun  sazan  ve turnayı beklediğini  belirten  balıkçı  Nihat BAŞDAŞ “ 39 yıldır balıkçılık yapıyorum. Son üç yıldır göl balıklarında  en kötü zamanımızı yaşıyoruz. Bundan birkaç yıl önce yasağın kalktığı ilk günlerde aşırı çıktığından  satışından bıktığımız sazanı  şuan tezgahımızda satmak için   bulamıyoruz. Bunun en büyük nedeni kaçak avlanmadır. Yasak olduğu zamanda  20-30 ton kaçak balık yakalanmasına karşın 250-300 ton balık ise Diyarbakır ve Batman’a  satıldı. Cezalar yeterli değil. Daha ağır cezalar uygulanmazsa balıkçılık birkaç yıl içinde biter. Çünkü; son 3 yıldır baraj gölünde çıkan balık miktarı bunun alarmını veriyor. Bazıları havalar sıcak  balık dipte serine kaçtı söyleyebilir. Kısmen doğrudur da fakat; en sıcak zamanda bile  bu kadar az balık gölden çıkmamıştı. Bundan 10 yıl önce gölden balık çıkmamasını  sıcaklığa bağlardık bugün ise tek  nedeni  yasak sezonda kaçak avlanma  ” dedi.

2 hafta önce yasağın  bitmesine rağmen istenilen miktarda balığın yakalanamadığının altını çizen  balıkçı Süleyman KILIÇ “Balığın az olmasında sıcaklık etkili olsada en büyük nedeni kaçak avlanma. Vatandaşlardan ricamız  yasak sezonda tatlı su balığı satın almasınlar ve satış yapanları da Su Ürünleri Enstitüsü’ne şikayet etsinler dedi.

Öte yandan Kapalı Çarşı’da balık fiyatları ise şöyle :

Sazan ve turna 8 lira,  doğal ve kültür alabalığı 10 lira, göl balığının  ise 3 kilogramı 10 TL’den satılıyor.