Çakmakcı ' Paralar Faizde Piyasalar Durma Noktasında'

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakcı, serbest piyasalardaki son durumu değerlendirdi.

Çakmakcı ' Paralar Faizde Piyasalar Durma Noktasında'

Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakcı, piyasalardaki son gelişmeleri dolar ve altın fiyatlarında değişim beklentilerine yönelik gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Çakmakcı " Geçen hafta Amerikan Merkez Bankası'ndan bir yetkili artık faizlerin yükselmeyeceğine dair bir açıklama yapmıştı. Bu açıklama sonrası altında  özellikle ons bazında bir yükselişe sebep oldu. Altının gramı 2 bin TL'ye kadar yükseldi.  Ülkelerin merkez bankalarının aldıkları faiz kararları altın üzerinde bir baskı yarattı. İlerleyen zamanlarda faiz kararları değiştikçe altın fiyatlarında yükseliş bekliyoruz. Altının fiyatları hem dolar bazında hem de ons bazında etkileniyor. Bundan dolayı altın iki nedenle etkileniyor. Altının çıkışına devam etmesini bekliyoruz.  Yerel seçim sürecine girdiğimiz için dolar şuan baskı altında ve 29 lira seviyesinde tutunmaya çalışıyor.  Seçim süreci bittikten sonra gram altında 2 bin 500 lira seviyelerini dolarda ise 35- 36 lira bandında yükselmesini bekliyoruz. çünkü bütün emtialara bakıldığında fiyatların yükseldiği görünüyor. Altında bugün alayım yarın satayım para kazanayım düşüncesinde vatandaşlarımız hiçbir zaman olmasınlar. Hep dillendirdiğim gibi altın uzun soluklu bir yatırım aracıdır. Örneğin 2020 yılı pandemiden önce altının gram fiyatı 250 lirayken bugün 2 bin lira 3 yılda % 800'lük bir artış söz konusu" dedi.

Çakmakcı ' Paralar Faizde Piyasalar Durma Noktasında'

PİYASALAR TIKANMA NOKTASINDA ESNAF İŞ YAPAMIYOR

Piyasaların tıkanma noktasında olduğunu vurgulayan Çakmakcı " Piyasaların en büyük sıkıntısı vatandaşların bütün parasının faizde olmasıdır.  Ev ve araba satışları durma noktasına geldi. Sektördeki arkadaşlarımızla görüşüyoruz.  Herkes halinden şikayetçi ve satış yapamadıklarını dile getiriyorlar. Ekonomiye ilerleyen süreçte bu nasıl yansıyacak bekleyip göreceğiz. Bunun yanında Dünya genelinde büyük şirketler konkordato ilan ediyor. Ülkeler bu bunlara nasıl önlem alacak alacakları faiz kararları piyasalarda etkili olacak" diye konuştu.